Do gotujących się ziemniaków można dodać przyprawy, które nadadzą puree ziemniaczanemu wyrazisty smak. Wypróbuj tymianek, listek laurowy lub czosnek.
Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane? Podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puree ziemniaczane to świetne samodzielne danie i najlepszy dodatek do mięs pieczonych i duszonych.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Puree ziemniaczane - kremowe i pyszne. Własnie takie uwielbiamy. Najczęściej ziemniaki jemy gotowane, tłuczone, ale można spróbować zrobić pyszne puree, jak z z dzieciństwa. To bardzo łatwy i tani przepis na danie z ziemniaków. Właśnie danie, ponieważ odpowiednio przygotowane puree z dodatkiem smażonego boczku, kiełbasy, karmelizowanej cebuli, świeżych ziół lub tartego sera to samodzielna potrawa na pełnych prawach. Zazwyczaj jednak puree z ziemniaków to pyszny dodatek do mięs w sosie. I nie ma co tu kryć, tajemnica pysznego puree z ziemniaków tkwi w odpowiednim surowcu, czyli odmianie ziemniaków. Warto na zwrócić uwagę przy zakupie. Potem wystarczy już trzymać się tego prostego przepisu. Sprawdź, jak przygotować smaczne puree ziemniaczane.
Polecamy także: Odmiany ziemniaków. Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?
Składniki
1 kg ziemniaków klasy C
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki szorujemy i obieramy. Kroimy na pół lub na cztery w zależności od ich wielkości.
Ziemniaki zalewamy gorącą wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, gotujemy bez przykrycia do miękkości. Zazwyczaj trwa to około 30 minut.
Ziemniaki odcedzić. Do garnka dodać mleko i masło, wszystko razem utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Spróbować puree i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.
