Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej

Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Modra kapusta to znakomity dodatek do mięs - schabowych czy rolady śląskiej

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Modra kapusta to jedna z pereł kuchni śląskiej, uwielbiana w tym regionie. To także idealny dodatek nie tylko do popularnej na Śląsku rolady - pasuje także doskonale do pieczonej kaczki  lub gęsi oraz do schabowego. Czy umiesz przyrządzić klasyczną modrą kapustę? Jeśli  nie - koniecznie sprawdź nasz przepis!

Składniki

  • główka czerwonej kapusty

  • 100 g wędzonego boczku

  • cebula

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól, pieprz

  • ocet winny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Główkę czerwonej kapusty obrać z liści zewnętrznych, a resztę umyć i poszatkować.

  • Zalać trzema szklankami osolonej wody. Gotować z zielem i liściem laurowym do uzyskania konsystencji półmiękkiej.

  • Gdy kapusta będzie półmiękka, odcedzić. Dodać łyżeczkę octu (lub więcej - według smaku). Pokroić surową cebulę i dodać do kapusty.

  • Osobno podsmażyć boczek, uprzednio pokrojony w kostkę. Wraz z wytworzonym tłuszczem dodać go do kapusty.

  • Dodać także pieprz, niewielką dawkę soli i ocet. Wszystko ponownie dobrze wymieszać.

  • Jeszcze raz podgrzać, ale krótko - bez doprowadzania do ponownego wrzenia. 

Ocena: 2,9