Soczyste medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry

2021-03-29
Soczyste medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry
Autor: Shutterstock Doskonale soczyste mięso i nieziemski smak - medaliony wieprzowe w sosie curry
łatwy
20 min
4

Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry to pyszne danie z piekarnika. Łatwy sposób na eleganckie danie. 

Więcej przepisów z polędwiczkami wieprzowymi:

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe z ziołami

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 12-15 plasterków boczku wędzonego
  • 250 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 200 g śmietany 18%
  • 20 g koncentratu pomidorowego, 1 czubata łyżka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz i chili do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  • Polędwiczki pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm, to będą nasze medaliony, przyprawić solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą.
  • Każdy plasterek, medalion, owinąć boczkiem.
  • Medaliony ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • W naczyniu wymieszać obie śmietany z przyprawą curry, koncentratem pomidorowym i natką pietruszki.
  • Mieszaniną śmietany z przyprawami zalać medaliony.
  • Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
  • Doskonale smakują z ryżem, kaszą lub kluskami.