Soczyste medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Medaliony z polędwiczki wieprzowej w sosie curry to pyszne danie z piekarnika. Łatwy sposób na eleganckie danie.
Więcej przepisów z polędwiczkami wieprzowymi:
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe z ziołami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 12-15 plasterków boczku wędzonego
- 250 ml śmietany 30% tłuszczu
- 200 g śmietany 18%
- 20 g koncentratu pomidorowego, 1 czubata łyżka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz i chili do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Polędwiczki pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm, to będą nasze medaliony, przyprawić solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą.
- Każdy plasterek, medalion, owinąć boczkiem.
- Medaliony ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- W naczyniu wymieszać obie śmietany z przyprawą curry, koncentratem pomidorowym i natką pietruszki.
- Mieszaniną śmietany z przyprawami zalać medaliony.
- Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
- Doskonale smakują z ryżem, kaszą lub kluskami.