Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Autor: Shutterstock Delikatne mięso, smakowity sos chrzanowy - to doskonałe danie na rodzinny obiad
łatwy
25 min
4

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to  delikatne mięso wieprzowe, krótko duszone w aromatycznym i aksamitnym sosie. Pikanterii dodaje im chrzan. Pycha!

SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podsmażamy mięso na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni.
  • Na tej samej patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, dusimy 20 minut pod przykryciem.
  • Pod koniec gotowania zaprawiamy sos śmietaną z mąką. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, hartujemy sosem z gotowania, dodajemy chrzan, mieszamy i wlewamy do mięsa. Krótko zagotowujemy.
  • Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.