Polędwiczki w sosie grzybowym - idealne na odświętny obiad

Polędwiczki w sosie grzybowym - idealne na odświętny obiad
Autor: pixabay.com Polędwiczki wieprzowe znakomicie smakują z dodatkiem grzybów - świeżych lub suszonych
łatwy
35 min
4

Chcesz zrobić wrażenie na gościach, a nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań? Postaw na polędwiczki wieprzowe i grzyby. Sukces gwarantowany!

Polędwiczki są znakomite z kopytkami lub makaronem i surówką. Można je też podać z grzankami z żółtym serem.

SKŁADNIKI

  • polędwiczka wieprzowa,
  • cebula,
  • minimum 3 suszone grzyby,
  • ziela angielskie,
  • listek laurowy,
  • śmietana,
  • mąka,
  • sól, pieprz,
  • marynata: łyżka brandy, łyżeczka miodu, łyżka oliwy, kilka kropel oleju sezamowego, czosnek, pieprz ziołowy i ulubione zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na porcję dla dwóch osób wystarczy jedna polędwiczka wieprzowa. Usuń z niej błonki i tłuszcz, pokrój w plasterki, rozgnieć je dłonią i przełóż do miski. Wymieszaj składniki na marynatę i mięso wymieszaj z marynatą (odstaw minimum na godzinę do lodówki).
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle na patelni, przełóż do rondla. Suszone grzyby (przynajmniej 3 duże sztuki) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do tego samego rondla, zalej wrzątkiem. Mieszając, duś na małym ogniu z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i listka laurowego.
  • Po 15 minutach dodaj śmietanę, ewentualnie zagęść mąką, dopraw solą i pieprzem. Usmaż polędwiczki na rozgrzanym oleju, przełóż na talerz, lekko posól,  polej sosem.
  •  
Dorota Jaworska
Redaktor naczelna

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Wydziału Pedagogicznego UW oraz Podyplomowych Studiów Ogólnomenedżerskich Wydziału Zarządzania UW i MBA SGH w Warszawie. Z ZPR MEDIA związana od sierpnia 2008 roku.
W latach 2012-2012 redaktor naczelna …

więcej