Polędwiczki wieprzowe z ziołami: podajemy łatwy przepis

Polędwiczki wieprzowe z ziołami: podajemy łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wieprzowina to jedno z najlepszych mięs na kotlety

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne polędwiczki wieprzowe można przyrządzać w całości albo zrobić z nich kotlety. My proponujemy drugi wariant - czyli kotlety z polędwicy wieprzowej w aromatycznym sosie ziołowym.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szklanka posiekanych ziół: natki, bazylii, oregano, tymianku

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

  • 1/2 szklanki śmietanki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wieprzowe pokroić w ukośne plastry na grubość 3-4 cm. Lekko rozpłaszczyć dłonią. Usmażyć krótko kotleciki na oliwie.

  • Wyjąć mięso, krótko przesmażyć zioła z czosnkiem, dolać śmietanę. Podgrzewać, mieszając. Włożyć mięso, podgrzać w sosie.

Ocena: 0