Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym: idealne do kopytek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym to szybkie danie obiadowe. Można je przygotować w zaledwie 30 minut. Idealnie pasują do kopytek własne roboty lub kupnych. Pyszny obiad dla całej rodziny!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 polędwiczki
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki bulionu z warzyw lub 1 szklanka bulionu i 1 szklanka piwa jasnego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
- Masło rozgrzać na patelni, dodać polędwiczki i obsmażyć na rumiano. Polędwiczki zdjąć z patelni, przełożyć na blachę, okryć zmoczonym pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut.
- Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody.
- Polędwiczki pokroić w poprzek włókien, włożyć do sosu i podgrzewać 2-4 minuty.
- Podawać polane sosem. Najlepiej w towarzystwie kopytek.