Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym: idealne do kopytek

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
Autor: Shutterstock Kopytka i soczyste polędwiczki w sosie
łatwy
30 min
4

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym to szybkie danie obiadowe. Można je przygotować w zaledwie 30 minut. Idealnie pasują do kopytek własne roboty lub kupnych. Pyszny obiad dla całej rodziny!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 polędwiczki
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki bulionu z warzyw lub 1 szklanka bulionu i 1 szklanka piwa jasnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
  • Masło rozgrzać na patelni, dodać polędwiczki i obsmażyć na rumiano. Polędwiczki zdjąć z patelni, przełożyć na blachę, okryć zmoczonym pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut. 
  • Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. 
  • Polędwiczki pokroić w poprzek włókien, włożyć do sosu i podgrzewać 2-4 minuty.
  • Podawać polane sosem. Najlepiej w towarzystwie kopytek.