Kroję 3 pomidory i mieszam z oryginalnym sosem. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W świecie kulinariów pomidor traktowany jest jak warzywo, ale pod względem botanicznym jest owocem. Pomidory są pyszne, pełne zdrowia i łatwo dostępne. Mają wszechstronne zastosowanie i świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Idealnie sprawdzą się jako główny składnik surówki do obiadu, której przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na ekspresową sałatkę z pomidorów do obiadu.
Co pasuje do pomidorów?
Pomidory świetnie komponują się z mnóstwem składników, tworząc pyszne i aromatyczne dania. W lecie, kiedy dojrzewających na słońcu pomidorów jest pod dostatkiem, można przyrządzić z nich prostą i szybką sałatkę. To pełen smaku i zdrowia dodatek do obiadu.
Aby przyrządzić prostą i szybką sałatkę według tego przepisu, potrzebnych jest kilka składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje warzywa i dodatki, z których powstaje aromatyczny sos. Co jest potrzebne, aby zrobić domową szybką surówkę z pomidorów do obiadu?
- warzywa – pomidory, czerwona cebula
- składniki do sosu – oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, czosnek, szczypiorek, przyprawy
Jak zrobić szybką surówkę z pomidorów do obiadu?
Przepis na pyszną surówkę z dorodnych pomidorów do obiadu nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i na pewno nikomu nie sprawi trudności. Tę prostą surówkę robi się błyskawicznie. Czas przyrządzenia może się trochę wydłużyć, jeżeli zdecydujecie się zrobić ją z pomidorów bez skórki. W tej opcji sprawdzi się prosty patent. Pomidory wystarczy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
Jak więc zrobić smakowitą surówkę z pomidorów według tego szybkiego i łatwego przepisu? To tylko kilka składników i parę minut, aby cieszyć się tym wyśmienitym dodatkiem do obiadu.
- 1. krok – przygotowanie sosu
- 2. krok – pokrojenie pomidorów i cebuli
- 3. krok – wymieszanie pomidorów z cebulą i sosem
Co zrobić z pomidorów do obiadu?
Pomidory to uniwersalny składnik wielu potraw. Sprawdzają się w potrawach na ciepło i pysznie smakują na surowo. To jeden z podstawowych dodatków do kanapek. Można robić z nich sosy, przekąski czy domowe przetwory. Idealnie sprawdzają się jako główny składnik domowych surówek. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na znakomite domowe surówki z pomidorów, które uświetnią rodzinne obiady.
- Pomidory z cebulą podaję tylko z tym sosem. Prostą sałatkę robię w 5 minut
- Sałatka pomidorowa z czosnkiem i koperkiem: niewiarygodnie pyszna i świeża
- Pikantna sałatka pomidorowa - najlepsza surówka do grilla!
- Pomidory ze śmietaną: śmiesznie łatwa sałatka pomidorowa do wszystkiego
- Sałatka z fetą i pomidorkami. Tylko 3 składniki, w tym świetny sos
SKŁADNIKI
- 3 pomidory malinowe
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Pomidory pokroić na mniejsze kawałki lub w grubsze półplastry, usuwając szypułki. Można też sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić.
- Pomidory przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wymieszać.
- Surówkę skropić sosem i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Podawać jako dodatek do obiadu.