Kroję 3 pomidory i mieszam z oryginalnym sosem. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu

szybka surówka z pomidorów do obiadu
Autor: Shutterstock Z pomidorów malinowych zrób prostą i szybką surówkę. To idealny dodatek do obiadu.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W świecie kulinariów pomidor traktowany jest jak warzywo, ale pod względem botanicznym jest owocem. Pomidory są pyszne, pełne zdrowia i łatwo dostępne. Mają wszechstronne zastosowanie i świetnie smakują i na ciepło, i na zimno. Idealnie sprawdzą się jako główny składnik surówki do obiadu, której przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na ekspresową sałatkę z pomidorów do obiadu.

Co pasuje do pomidorów?

Pomidory świetnie komponują się z mnóstwem składników, tworząc pyszne i aromatyczne dania. W lecie, kiedy dojrzewających na słońcu pomidorów jest pod dostatkiem, można przyrządzić z nich prostą i szybką sałatkę. To pełen smaku i zdrowia dodatek do obiadu.

Aby przyrządzić prostą i szybką sałatkę według tego przepisu, potrzebnych jest kilka składników. Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje warzywa i dodatki, z których powstaje aromatyczny sos. Co jest potrzebne, aby zrobić domową szybką surówkę z pomidorów do obiadu?

  • warzywa – pomidory, czerwona cebula
  • składniki do sosu – oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, czosnek, szczypiorek, przyprawy

Jak zrobić szybką surówkę z pomidorów do obiadu?

Przepis na pyszną surówkę z dorodnych pomidorów do obiadu nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i na pewno nikomu nie sprawi trudności. Tę prostą surówkę robi się błyskawicznie. Czas przyrządzenia może się trochę wydłużyć, jeżeli zdecydujecie się zrobić ją z pomidorów bez skórki. W tej opcji sprawdzi się prosty patent. Pomidory wystarczy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

Jak więc zrobić smakowitą surówkę z pomidorów według tego szybkiego i łatwego przepisu? To tylko kilka składników i parę minut, aby cieszyć się tym wyśmienitym dodatkiem do obiadu.

  • 1. krok – przygotowanie sosu
  • 2. krok – pokrojenie pomidorów i cebuli
  • 3. krok – wymieszanie pomidorów z cebulą i sosem

Co zrobić z pomidorów do obiadu?

Pomidory to uniwersalny składnik wielu potraw. Sprawdzają się w potrawach na ciepło i pysznie smakują na surowo. To jeden z podstawowych dodatków do kanapek. Można robić z nich sosy, przekąski czy domowe przetwory. Idealnie sprawdzają się jako główny składnik domowych surówek. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na znakomite domowe surówki z pomidorów, które uświetnią rodzinne obiady.

SKŁADNIKI

  • 3 pomidory malinowe
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Pomidory pokroić na mniejsze kawałki lub w grubsze półplastry, usuwając szypułki. Można też sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić.
  • Pomidory przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wymieszać.
  • Surówkę skropić sosem i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej