Pikantna sałatka pomidorowa - najlepsza surówka do grilla!

Pikantna sałatka pomidorowa z cebulą i bazylią
Autor: Shutterstock.com Miska sałatki z pomidorów z cebulą i bazylią
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka pomidorowa nie ma sobie równych. Uwielbiam zjeść wszystkie pomidory, a na koniec wypić sos, który zebrał się na dnie. Wiem, to nie jest eleganckie, ale za to bardzo satysfakcjonujące zachowanie. Oto przepis na sałatkę z pomidorów, po której wyliżecie talerze! 

Jak zrobić sałatkę pomidorową - orgazm w ustach?

Wszyscy lubimy pomidory. Kto nie lubi, niech pierwszy rzuci przejrzałym pomidorem w ekran... Nie widzę! Zatem wszyscy lubimy. Dojrzały pomidor prosto z grządki jest przepyszny. Jeszcze lepszy z odrobiną soli. Smak poprawi także szczypta pieprzu. Można do niego dodać cebulki. Albo drobno posiekanego czosnku. Dodatek soku z cytryny uwalnia nieposkromioną słodycz pomidora. Kapka oliwy zaokrągła smaki. A co powiecie na nieco miodu? Tak, miód dopełni całości. I to już nie jest zwykła sałatka pomidorowa - to orgazm w ustach - absolutna, niebiańska, najdoskonalsza forma Jego Wysokości Pomidora. Kocham Pana, Panie Pomidorze! 

Czy sałatkę z pomidorów można przechowywać w lodówce?

Na pewno wiecie lub słyszeliści, że pomidorów nie należy przechowywać w lodówce. To prawda. Pomidory pod wpływem chłodu stają się w smaku żelaziste. Zachodzą w nich nieoczekiwane zmiany. Dlatego pomidory najlepiej przechowywać w koszyczku na blacie kuchennym. 
Jednak zupełnie inaczej jest z sałatką pomidorową. Pomidory rozkrojone i poddane działaniu soli oraz soku z cytryny nabierają w lodówce głębokiego, intensywnie pomidorowego smaku. Im dłużej sałatka pomidorowa będzie się marynować, tym lepiej. 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę pomidorową:
  • 5 pomidorów, dojrzałych malinowych, bawole serce lub gargameli
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka porwanych liści bazylii, zwykłej lub czerwonej
  • Na dressing do sałatki pomidorowej:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory i cebulę pokrój w plastry o grubości około 5 mm. Czosnek posiekaj drobno. 
  • Przygotuj dressing do sałatki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj suszoną bazylię, mielony pieprz i ostrą paprykę. Mieszaj, wlewając cienkim struniemiem oliwę. 
  • Do marynowania sałatki używamy pojemnika z pokrywką lub szklanego słoika.
  • Na dnie naczynia rozłóż warstwę plastrów pomidora. Na wierzchu ułóż warstwę cebuli i czosnku. Powtarzaj kolejne warstwy, ponownie pomidory, cebulę i czosnek, itd. Aż do wyczerpania składników. 
  • Zawartość naczynia polej przygotowanym dressingiem. Wstrząśnij pojemnikiem i pozostaw w lodówce na 30 minut. Jeśli zostawisz na dłużej, pomidory będą smakować jeszcze lepiej.
  • Przed podaniem posyp sałatkę świeżymi liśćmi bazylii.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej