Pikantna sałatka pomidorowa - najlepsza surówka do grilla!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka pomidorowa nie ma sobie równych. Uwielbiam zjeść wszystkie pomidory, a na koniec wypić sos, który zebrał się na dnie. Wiem, to nie jest eleganckie, ale za to bardzo satysfakcjonujące zachowanie. Oto przepis na sałatkę z pomidorów, po której wyliżecie talerze!
Jak zrobić sałatkę pomidorową - orgazm w ustach?
Wszyscy lubimy pomidory. Kto nie lubi, niech pierwszy rzuci przejrzałym pomidorem w ekran... Nie widzę! Zatem wszyscy lubimy. Dojrzały pomidor prosto z grządki jest przepyszny. Jeszcze lepszy z odrobiną soli. Smak poprawi także szczypta pieprzu. Można do niego dodać cebulki. Albo drobno posiekanego czosnku. Dodatek soku z cytryny uwalnia nieposkromioną słodycz pomidora. Kapka oliwy zaokrągła smaki. A co powiecie na nieco miodu? Tak, miód dopełni całości. I to już nie jest zwykła sałatka pomidorowa - to orgazm w ustach - absolutna, niebiańska, najdoskonalsza forma Jego Wysokości Pomidora. Kocham Pana, Panie Pomidorze!
Czy sałatkę z pomidorów można przechowywać w lodówce?
Na pewno wiecie lub słyszeliści, że pomidorów nie należy przechowywać w lodówce. To prawda. Pomidory pod wpływem chłodu stają się w smaku żelaziste. Zachodzą w nich nieoczekiwane zmiany. Dlatego pomidory najlepiej przechowywać w koszyczku na blacie kuchennym.
Jednak zupełnie inaczej jest z sałatką pomidorową. Pomidory rozkrojone i poddane działaniu soli oraz soku z cytryny nabierają w lodówce głębokiego, intensywnie pomidorowego smaku. Im dłużej sałatka pomidorowa będzie się marynować, tym lepiej.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę pomidorową:
- 5 pomidorów, dojrzałych malinowych, bawole serce lub gargameli
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka porwanych liści bazylii, zwykłej lub czerwonej
- Na dressing do sałatki pomidorowej:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory i cebulę pokrój w plastry o grubości około 5 mm. Czosnek posiekaj drobno.
- Przygotuj dressing do sałatki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z miodem i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj suszoną bazylię, mielony pieprz i ostrą paprykę. Mieszaj, wlewając cienkim struniemiem oliwę.
- Do marynowania sałatki używamy pojemnika z pokrywką lub szklanego słoika.
- Na dnie naczynia rozłóż warstwę plastrów pomidora. Na wierzchu ułóż warstwę cebuli i czosnku. Powtarzaj kolejne warstwy, ponownie pomidory, cebulę i czosnek, itd. Aż do wyczerpania składników.
- Zawartość naczynia polej przygotowanym dressingiem. Wstrząśnij pojemnikiem i pozostaw w lodówce na 30 minut. Jeśli zostawisz na dłużej, pomidory będą smakować jeszcze lepiej.
- Przed podaniem posyp sałatkę świeżymi liśćmi bazylii.