Sałatka z fetą i pomidorkami. Tylko 3 składniki, w tym świetny sos
Przepisów na sałatkę z fetą i pomidorkami znam conajmniej kilka. To mój ulubiony. Powodów jest kilka, ale jeden najważniejszy - siła tej sałatki tkwi w prostocie. Przy minimalnej ilości składników i błyskawicznym wykonaniu, smakuje ona tak dobrze, że nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowała. Pomidory i feta to po prostu znakomite połączenie, a tym co nadaje mu głębi jest sos.
Co zrobić pomidorów i fety?
Jak już wspomniałam nieprzecenioną zaletą tej sałatki jest jej prostota. Jak zrobić sałatkę z pomidorów i sera feta? Aby ją przygotować potrzebujemy jedynie pomidorów - najlepiej małych, koktajlowych oraz fety.
Składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym, choć nie ukrywam, że najlepiej wychodzi sałatka z pysznych pomidorków świeżo zebranych z przydomowego ogródka. Ale o tej porze roku nie pogardzimy również tymi z bazarku czy sklepu. Ważne żeby były jędrne, czerwone (bo najładniej wyglądają) i smaczne. Nawet zima możną takie kupić. Jeśli mamy dobre pomidorki, to już z górki.
Ser feta dowolny - ja lubię taki bardziej suchy, ale korzystam zazwyczaj z takiego, który akurat mam pod ręką, nie wydziwiam. Choć zazwyczaj staram się mieć pod ręką fetę w kosteczkach, bo nie lubię jej kroić. Trzecim składnikiem jest sos, który samodzielnie przygotujemy, ale o tym poniżej.
Składniki sałatki z fetą i pomidorkami:
- 500 g pomidorków koktajlowych (daktylowe lub czereśniowe będą idealne)
- 200-250 g sera feta (w zależności od objętości opakowania)
- 5-6 łyżek sosu
Przygotowanie:
1. Pomidorki przebrać, odrzucić zbyt miękkie czy nadpsute, dokładnie umyć pod bieżącą woda, osuszyć.
2. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Świetny i prosty patent, jak szybko pokroić dużą ilość pomidorków koktajlowych. Sprawdziłam i polecam!
3. Fetę pokroić w kostkę na jeden kęs. Tu tez mamy patent, do krojenia fety używaj noża zanurzonego najpierw we wrzątku (jak pry krojeniu tortu), to znacznie ułatwia krojenie.
4. Wymieszaj pomidorki z fetą lub ułóż ładnie na talerzykach lub w kokilkach.
5. Tak przygotowana sałatkę polej sosem, tyle ile lubisz. Przepis na sos poniżej.
Sos do sałatki z pomidorków i fety
Co dodać do sałatki z fetą? W tym wypadku niewiele, bo poza pomidorami, jedynie sos. Sos to bardzo ważny element każdej sałatki, ale w tak prostej jak ta, to równoprawny składnik, scalający całość, podkręcający smak i aromat. Dobrze zbalansowane smaki sosu mogą uczynić z tej sałatki cudo. Ja najbardziej lubię wersję z ziołami włoskimi. Aby go przygotować potrzebujesz:
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 0,5 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczkę mieszanki ziół włoskich (Italian seasoning)
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- pieprz i sól do smaku
Wszystkie składniki sosu umieść w niewielki słoiczku, po czym szczelnie go zakręć. Wstrząsają słoikiem jak shakerem przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyli. Sos jest gotowy, gdy nabierze konsystencji emulsji i będzie miał biały odcień. Sałatkę i sos możesz przygotować wcześniej. Zwłaszcza sos na tym zyska, bo jego składniki przegryza się. jednak pomidory i fetę polej sosem przed samym podaniem. W przeciwnym razie sól zawarta w sosie sprawi, że pomidory puszczą sok i nie będą już tak jędrne i smaczne.
Jeśli sałatkę przygotowujesz na przyjęcie sos możesz przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodowce. Dzięki temu się przegryzie. Pomidory i fetę lepiej pokroić na krótko przed podaniem, aby nie wysychały i nie straciły jędrności i struktury.
Jeśli wolicie bardziej rozbudowane składnikowo sałatki, do tej wersji można dodać na przykład sałatę lodową lub mix zielonych listków, trochę oliwek lub kapary, a nawet arbuza.