Jak suszyć śliwki? Domowy sposób na suszenie śliwek
Suszone śliwki doskonale nadają się na kompot, są też świetną przekąską, która z powodzeniem zastąpi niezdrowe chipsy. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by je przygotować w domu. Sprawdź, jak suszyć śliwki.
W suszeniu śliwek najważniejsze są same śliwki. Ważne by były smaczne i bardzo dojrzałe. Reszta zależy od naszej inwencji. Podobnie jak gatunek śliwek, jednak najlepsze będą węgierki.
Domowe śliwki suszone: przepis
Śliwki należy umyć w gorącej wodzie, żeby pozbyć się pokrywającego je nalotu. Można, choć nie trzeba, przed suszeniem pozbawić je pestek. Sam proces suszenia wymaga spełnienia dwóch warunków – wysokiej temperatury i dostępu powietrza.
Dlatego susząc śliwki w piekarniku, należy wyłożyć je bezpośrednio na kratce, która zapewni odpowiedni przepływ powietrza. Kratka czy sitko przyda się też wtedy, gdy do suszenia wykorzystamy grzejący kaloryfer czy żar dogasającego grilla.
Najlepsze efekty zapewni jednak piekarnik rozgrzany do 60-80 stopni. Śliwki powinny poleżeć w nim w sumie około 24 godzin. Gdy odparuje z nich woda, suszone śliwki będą gotowe.