Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Tradycyjna feta była robiona z mleka owczego, koziego lub z mieszanki obydwu. Ale w sklepach jest wiele produktów fetopodobnych pod nazwą "ser typu feta". Jak odróżnić fetę pochodzącą z masowej produkcji od oryginalnego, tradycyjnego sera feta?
Spis treści
Feta - co to za ser?
Prawdziwy ser feta pływa w mlecznej, słonej zalewie. Najczęściej feta sprzedawana jest w puszkach, a jeśli puszki są duże, to w sklepie są otwierane i fetę dzieli się na kawałki. Dobra feta ma kruszącą się konsystencję i nie jest zbyt tłusta. Ma delikatnie kwaśny, słonawy smak (ale nie jest przesolona!). Jeśli wydaje się zbyt słona, można ją namoczyć kilka minut w zimnej wodzie. Prawdziwa feta jest śnieżnobiała, natomiast ta z mleka krowiego ma odcień żółtawy.
Jak podawać ser feta?
Najprostsza przekąska - plastry fety skropione oliwą, podane z oliwkami i pomidorami.
Feta jest składnikiem sałatki greckiej - tu najlepiej podawać ją pokrojoną w plastry. Do innych sałatek można ją pokruszyć.
Feta znakomicie nadaje do przyrządzania wytrawnych zapiekanek (warto wiedzieć, że w piekarniku nie zmienia kształtu). Trzeba tylko zachować umiar w dodawaniu soli do potrawy, ponieważ sól zawarta w tym serze służy za przyprawę.
Fetę można podawać z grilla - niezbyt cienkie plastry tego sera opieka się z obu stron. Tracą wtedy trochę soli i stają się przyjemnie ciągnące.
ZOBACZ TEŻ:
Grzyby portobello nadziewane serem feta i oliwkami
Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta