Zupa krem z pomidorów z fetą: idealna na lunch

2021-07-29
Majki
Zupa krem z pomidorów z fetą: idealna na lunch
Autor: Shutterstock Smak tej pysznej zupy można podkręcić dodatkiem bazyliowego pesto
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa pomidorowa to proste danie, które bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. A jeśli dodatkowo przyjmie postać aksamitnego kremu, szybko zaspokoi głód - i to bez lęku o zbędne kalorie. Sprawdź, jak przygotować zupę krem z pomidorów z dodatkiem sera feta.

SKŁADNIKI

  • 5 pomidorów
  • 1 l soku pomidorowego
  • ser feta (20 dag)
  • śmietana 30%
  • oliwa
  • papryka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie bazyliowe pesto do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pociąć w plastry. Fetę pokroić w kostkę.
  • Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, dodać cebulę i usmażyć na brązowo. Do tego dodać chili, czosnek i razem smażyć około 5 minut. Dodać paprykę i pomidory i dusić całość około 15 minut.
  • Teraz czas na sok pomidorowy. Należy go doprawić pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, solą i cukrem. Do soku dodać pomidory, cebulę i paprykę i całość gotować około 15 minut. Wrzucić fetę i gotować przez ok. 5 minut.
  • Zupę zmiksować na gładki krem. Wlać śmietanę, całość wymieszać i podgrzać.
  • Świetnym dodatkiem do zupy będą grzanki. Można je samodzielnie przygotować. Ciabatty pokroić w kostkę, na oliwie usmażyć chrupiące grzanki. Posypać nimi zupę.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Majki