Zupa krem z pomidorów z fetą: idealna na lunch
2021-07-29
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa pomidorowa to proste danie, które bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. A jeśli dodatkowo przyjmie postać aksamitnego kremu, szybko zaspokoi głód - i to bez lęku o zbędne kalorie. Sprawdź, jak przygotować zupę krem z pomidorów z dodatkiem sera feta.
SKŁADNIKI
- 5 pomidorów
- 1 l soku pomidorowego
- ser feta (20 dag)
- śmietana 30%
- oliwa
- papryka
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- chili
- zioła prowansalskie
- bazylia
- cukier
- sól
- pieprz
- ewentualnie bazyliowe pesto do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pociąć w plastry. Fetę pokroić w kostkę.
- Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, dodać cebulę i usmażyć na brązowo. Do tego dodać chili, czosnek i razem smażyć około 5 minut. Dodać paprykę i pomidory i dusić całość około 15 minut.
- Teraz czas na sok pomidorowy. Należy go doprawić pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, solą i cukrem. Do soku dodać pomidory, cebulę i paprykę i całość gotować około 15 minut. Wrzucić fetę i gotować przez ok. 5 minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem. Wlać śmietanę, całość wymieszać i podgrzać.
- Świetnym dodatkiem do zupy będą grzanki. Można je samodzielnie przygotować. Ciabatty pokroić w kostkę, na oliwie usmażyć chrupiące grzanki. Posypać nimi zupę.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?