Ser feta z grilla

2021-03-29
Ser feta z grilla
Autor: Shutterstock Ser feta z grilla w folii
łatwy
10 min
4

Grillować można mięsa, warzywa i sery. Spośród tych ostatnich na grilla doskonale się nadają sery pleśniowe, oscypek, camembert, mozzarella oraz feta. Najlepiej pokroić je na grubsze plastry i owinąć folią lub smażyć na tackach. Sprawdź, jak zrobić ser feta z grilla.

Sama feta może być zbyt słona, dobrze jest więc dodać do niej zioła lub plastry pomidorów i cebulki. Ser wraz z dodatkami dokładnie zawija się w folię aluminiową i układa na rozgrzanym ruszcie. Po około 5-7 minutach pieczenia z każdej strony można zacząć ucztę.

SKŁADNIKI

  • 1 kostka sera feta
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 2 czerwone cebule
  • vegeta
  • oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na wysmarowanej tłuszczem folii aluminiowej położyć ser obłożony 3 krążkami cebuli, 4 plasterkami pomidora bez skóry, posypać vegetą i oregano.
  • Złożyć folię aluminiową w kształt łódeczki i zamknąć szczelnie.
  • Piec 4 - 6 minut na średnio rozgrzanym grillu.