Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta: łatwy przepis
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Podajemy przepis na pyszne muffinki ze szpinakiem i serem feta. Popularne muffinki to rodzaj babeczek, które mogą być podawane z różnymi dodatkami - zarówno na słodko, jak na i wytrawnie. Ich zaletą jest prosty sposób przygotowania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 25 dag szpinaku
- 25 dag sera feta
- 35 dag mąki
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty szpinak włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut. Po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody, posiekać.
- Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. W drugiej ubić jajka z jogurtem i oliwą. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w drobną kostkę.
- Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.