Wytrawne muffinki ze szpinakiem i serem feta: łatwy przepis

Marta Balko
muffinki-ze-szpinakiem-i-serem-feta-jak-zrobic.jpg
Autor: Shutterstock Muffinki ze szpinakiem to niebanalna przystawka, która zrobi wrażenie na gościach
łatwy
30 min
4

Podajemy przepis na pyszne muffinki ze szpinakiem i serem feta. Popularne muffinki to rodzaj babeczek, które mogą być podawane z różnymi dodatkami - zarówno na słodko, jak na i wytrawnie. Ich zaletą jest prosty sposób przygotowania.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 25 dag szpinaku
  • 25 dag sera feta
  • 35 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty szpinak włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut. Po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody, posiekać.
  • Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. W drugiej ubić jajka z jogurtem i oliwą. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Dodać szpinak i fetę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Marta Balko