Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem i serem feta
Autor: thinkstockphotos.com W takim cieście szpinak najlepiej rozwija swój ciekawy smak
średni
60 min
4

Przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta wbrew pozorom jest całkiem prosty. Tarta to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, a ze szpinakiem i serem feta - świetny pomysł na obiad czy kolację. Podajemy dokładny przepis!

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 dkg margaryny
  • łyżeczka soli
  • farsz:
  • 30 dkg świeżego szpinaku
  • opakowanie sera feta (200 g)
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
  • Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj przeciśnięty czosnek, szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę.
  • Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
  • Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną.
  • Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.