Tarta ze szpinakiem i serem feta
2021-03-29
średni
60 min
4
Przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta wbrew pozorom jest całkiem prosty. Tarta to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, a ze szpinakiem i serem feta - świetny pomysł na obiad czy kolację. Podajemy dokładny przepis!
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 dkg margaryny
- łyżeczka soli
- farsz:
- 30 dkg świeżego szpinaku
- opakowanie sera feta (200 g)
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nożem posiekaj ze schłodzoną margaryną. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
- Liście szpinaku umyj i pokrój (nie za drobno). Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekaną drobno cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj przeciśnięty czosnek, szpinak i chwilę smaż, aż liście puszczą wodę.
- Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło. Podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
- Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z fasolą, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka ze śmietaną.
- Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.