Pomidory z cebulą podaję tylko z tym sosem. Prostą sałatkę robię w 5 minut

pomidory z czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock Doskonałą sałatkę z pomidorów i cebuli z obłędnym sosem zrobisz błyskawicznie.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomidory to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Wystarczy dodać do nich kilka prostych składników, aby powstała znakomita sałatka, która uświetni niejeden posiłek. Pomidory z dodatkiem czerwonej cebuli i oryginalnego sosu świetnie łączą się z różnymi daniami mięsnymi i potrawami wegetariańskimi. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze pomidory z cebulą.

Czy pomidory można jeść z cebulą?

Pomidory są uniwersalne i można przyrządzić z nich mnóstwo pyszności. To świetny składnik domowych przetworów. Nadają się do smażenia, pieczenia i duszenia, ale przede wszystkim świetnie smakują na surowo. Pomidory wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Wzmacniają odporność, wspierają układ krwionośny i pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała.

Z pomidorami świetnie komponuje się czerwona cebula. To skarbnica minerałów, takich jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten. Zawiera także sporą dawkę witamin z grupy B oraz E i C. Pomaga usunąć toksyny z organizmu, obniża poziom cukru i cholesterolu.

Jak zrobić pomidory z cebulą?

Przepis na pyszne i aromatyczne pomidory z cebulą jest łatwy. Przygotowanie przebiega błyskawicznie i sprawnie. Smakowita sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli jest gotowa w kilka minut. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki, które są w sklepach przez cały rok.

Sekretem smaku pomidorów z czerwoną cebulą jest aromatyczny sos. Przyrządza się go na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, octu balsamicznego i startego parmezanu. Sos idealnie komponuje się z pomidorami i cebulą, tworząc tę pyszną sałatkę.

Jak więc zrobić smaczne i zdrowe pomidory z cebulą? Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, doskonały i pełen zdrowia dodatek do obiadu uda się na medal.

  • 1. krok – przygotowanie sosu z parmezanem
  • 2. krok – pokrojenie pomidorów i czerwonej cebuli
  • 3. krok – połączenie warzyw z sosem

Jak podawać pomidory z cebulą?

Dorodne pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu, połączone z czerwoną cebulą i aromatycznym sosem to idealny dodatek do obiadu. Tak przyrządzone pomidory pyszne komponują się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Sałatkę mogą jeść też weganie. Wystarczy, że parmezan zamienią na jego wegański odpowiednik. Pyszne pomidory z cebulą podkręcą smak potraw z grilla i są doskonałą przekąską na imprezę.

Sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy nie brakuje dojrzałych pomidorów. Jednak z przepisu można korzystać przez cały rok. Składniki są zawsze w sklepach, a pomidory z cebulą są uniwersalne. Smakują zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Wsypać parmezan i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Umyte i osuszone pomidory pokroić na ósemki lub w plastry. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie wymieszać.
  • Wlać sos i wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu, potraw z grilla czy jako przekąskę.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej