Pomidory z cebulą podaję tylko z tym sosem. Prostą sałatkę robię w 5 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pomidory to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Wystarczy dodać do nich kilka prostych składników, aby powstała znakomita sałatka, która uświetni niejeden posiłek. Pomidory z dodatkiem czerwonej cebuli i oryginalnego sosu świetnie łączą się z różnymi daniami mięsnymi i potrawami wegetariańskimi. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze pomidory z cebulą.
Czy pomidory można jeść z cebulą?
Pomidory są uniwersalne i można przyrządzić z nich mnóstwo pyszności. To świetny składnik domowych przetworów. Nadają się do smażenia, pieczenia i duszenia, ale przede wszystkim świetnie smakują na surowo. Pomidory wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Wzmacniają odporność, wspierają układ krwionośny i pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała.
Z pomidorami świetnie komponuje się czerwona cebula. To skarbnica minerałów, takich jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten. Zawiera także sporą dawkę witamin z grupy B oraz E i C. Pomaga usunąć toksyny z organizmu, obniża poziom cukru i cholesterolu.
Jak zrobić pomidory z cebulą?
Przepis na pyszne i aromatyczne pomidory z cebulą jest łatwy. Przygotowanie przebiega błyskawicznie i sprawnie. Smakowita sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli jest gotowa w kilka minut. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki, które są w sklepach przez cały rok.
Sekretem smaku pomidorów z czerwoną cebulą jest aromatyczny sos. Przyrządza się go na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, octu balsamicznego i startego parmezanu. Sos idealnie komponuje się z pomidorami i cebulą, tworząc tę pyszną sałatkę.
Jak więc zrobić smaczne i zdrowe pomidory z cebulą? Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, doskonały i pełen zdrowia dodatek do obiadu uda się na medal.
- 1. krok – przygotowanie sosu z parmezanem
- 2. krok – pokrojenie pomidorów i czerwonej cebuli
- 3. krok – połączenie warzyw z sosem
Jak podawać pomidory z cebulą?
Dorodne pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu, połączone z czerwoną cebulą i aromatycznym sosem to idealny dodatek do obiadu. Tak przyrządzone pomidory pyszne komponują się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Sałatkę mogą jeść też weganie. Wystarczy, że parmezan zamienią na jego wegański odpowiednik. Pyszne pomidory z cebulą podkręcą smak potraw z grilla i są doskonałą przekąską na imprezę.
Sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy nie brakuje dojrzałych pomidorów. Jednak z przepisu można korzystać przez cały rok. Składniki są zawsze w sklepach, a pomidory z cebulą są uniwersalne. Smakują zawsze i każdemu.
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos:- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Wsypać parmezan i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Umyte i osuszone pomidory pokroić na ósemki lub w plastry. Przełożyć do miski.
- Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie wymieszać.
- Wlać sos i wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu, potraw z grilla czy jako przekąskę.