Wegański parmezan: wystarczy 1 minuta i 3 składniki
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Ten wegański parmezan jest bardzo łatwym 1-minutowym przepisem. Potrzebujesz tylko trzech prostych składników: orzechów nerkowca, czosnku i drożdży w płatkach. Jest bezglutenowy i w smaku do złudzenia przypomina prawdziwy parmezan. Jest wszechstronnym dodatkiem - do makaronów, zapiekanek, pizzy i sałatek. Najlepszy wegański parmezan, jaki kiedykolwiek jedliście.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka nerkowców
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 1/4 szklanki drożdży odżywczych
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą blendera wyposażonego w noże lub robota kuchennego zmiksuj wszystkie składniki: orzechy nerkowca, mielony czosnek, drożdże w płatkach.
- Mieszaninę dopraw solą.
- Miksuj tak długo, aż otrzymasz okruchy, przypominające starty parmezan.
- Przechowuj wegański parmezan w szczelnym pojemniku z pokrywką, najlepiej w lodówce, przez tydzień.