Pomidory ze śmietaną: śmiesznie łatwa sałatka pomidorowa do wszystkiego
2020-08-10

łatwy
15 min
4
Środek lata zawsze kojarzy mi się z wielką salaterką pomidorów w śmietanie. Świeżo zebrane pomidory z ogrodu, pachnące słońcem i rozgrzaną ziemią, pokrojone na kawałki i zalane kwaśną śmietaną. Czasem z dodatkiem cebuli, ale najczęściej z ziołami. Cudowne wspomnienie beztroskich wakacji. Pomidory ze śmietaną są śmiesznie łatwe do przygotowania, a pasują właściwie do wszystkiego. Polecam!
Uwielbiasz pomidory? Zakochasz się w tych przepisach:
Sałatka pomidorowa z czosnkiem i koperkiem: niewiarygodnie pyszna i świeża
Pomidory z cebulą w słodko-kwaśnej marynacie: najlepsza sałatka do grilla
Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą: orzeźwiająca i chrupka
Wypróbuj także przepis na makaron gotowany ze świeżymi pomidorami:
SKŁADNIKI
- 4 mięsiste pomidory, po 1 na 1 osobę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W salaterce wymieszaj posiekaną zieleninę z 1 łyżeczką soli i odstaw.
- Pomidory umyj. Ewentualnie usuń zdrewniałą szypułkę.
- Dla tych co mają problemy z dokładnym gryzieniem (juniorów i seniorów) zalecam zdjęcie skóry. Pomidory należy lekko naciąć na krzyż od strony szczytu owocu. I zanurzyć na 2-3 minuty we wrzątku. Odcedzić z gorącej wody, zanurzyć na 1 minutę w zimnej wodzie. Po tych zabiegach skórkę lekko usuniesz.
- Pomidory pokrój na ósemki lub kawałki wielkości kęsa.
- Dodaj pomidory do posiekanej zieleniny i wymieszaj razem. Popieprz świeżo zmielonym pieprzem.
- Na koniec dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Gotowe!
Domowy sok z pomidorów na zimę