Pomidory z cebulą w słodko-kwaśnej marynacie: najlepsza sałatka do grilla

Pomidory z cebulą w słodko-kwaśnej marynacie: najlepsza sałatka do grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z pomidorów i cebuli w słodko-kwaśnej marynacie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W szczycie sezonu pomidory są najsmaczniejsze. Soczyste, dojrzałe i pachnące słońcem. Warto to bogactwo wykorzystać w pysznych sałatkach. Moja propozycja to pomidory w słodko-kwaśnej marynacie - najlepsza sałatka do grillowanych potraw. 

Składniki

  • Na sałatkę:

  • 500 g pomidorów, dojrzałych i mięsistych

  • 1 cebula

  • Na marynatę:

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka bazylii suszonej

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory pokroić na ósemki lub grube plastry. 

  • Cebulę pokroić na półkola.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Z czosnku, oleju, soku cytrynowego, miodu oraz pozostałych składników przygotować marynatę, wszystko razem dobrze miksując.

  • W misce lub salaterce, w której będziesz podawać sałatkę, ułóż warstwami pomidory i cebulę.

  • Na wierzch wylej marynatę.

  • Przykryj pokrywką lub okryj folią spożywczą.

  • Wstaw do lodówki na co najmniej 2 doby.

  • Wyjmij z lodówki na 30 minut przed podaniem.

  • Podawaj do grillowanych mięs i warzyw.

Kilka wskazówek, jak przygotować sałatkę pomidorową

W tej sałatce najlepiej sprawdzą się gatunki mięsistych dużych pomidorów. Odmiany Malinowe, Bawole Serce, i tym podobne.

Pomidory należy albo pokroić na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Albo w grube na plastry. 

Najlepsza będzie cebula cukrowa lub czerwona. 

Sałatka marynuje się co najmniej 2 doby. Dlatego warto ją przygotować w czwartek, aby była gotowa na sobotnie grillowanie. 

Przed podaniem można sałatkę posypać świeżym szczypiorkiem. 

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).