Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą: orzeźwiająca i chrupka

Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą: orzeźwiająca i chrupka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą to taka miła odmiana w codziennym jadłospisie. Kremowe awokado, soczysta i chrupka kukurydza oraz pachnące słońcem pomidory, których nigdy nie mam dość - po prostu rozkosznie pyszna sałatka. Zachęcam do wypróbowania! 

Składniki

  • 6 pomidorów, dojrzałych, mięsistych i jędrnych, np. malinowych lub kumato

  • 1 puszka kukurydzy, po odsączeniu

  • 1 awokado, dojrzałe i kremowe

  • 2-4 cebulki ze szczypiorem, posiekane drobno

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory pokroić na kawałki wielkości kęsa.

  • Awokado również pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

  • W misce wymieszać wszystkie warzywa.

  • Dodać pokrojoną cebulkę razem ze szczypiorem.

  • Skropić sokiem z cytryny i oliwą, posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać.

  • Podawać od razu. 

Kilka dobrych przepisów dla wielbicieli sałatek pomidorowych

Jeśli lubicie pomidorowe sałatki tak jak ja, to pewnie ucieszy Was wiadomość, że możliwości łączenia pomidorów z innym warzywami są nieograniczone. Co prawda dietetycy przestrzegają przed połączeniem pomidorów i ogórków ze względu na utratę witaminy C. Ale warto wiedzieć, że w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników, możemy od czasu do czasu zrobić wyłom i zjeść coś dobrego, choć mniej zdrowego.

Pomidorowa sałatka z ogórkiem i awokado: jeden składnik robi ogromną różnicę

Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta: soczysta i świeża

Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą

Meksykańska sałatka z kaktusem i pomidorami: zdrowa i pyszna 

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).