Pomidorowa sałatka z ogórkiem i awokado: jeden składnik robi ogromną różnicę

Pomidorowa sałatka z ogórkiem i awokado: jeden składnik robi ogromną różnicę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste letnie warzywa w jednej pysznej sałatce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowa sałatka z ogórkami i awokado to pyszna miska letniej obfitości. Sałatka jest soczysta dzięki pomidorom i ogórkowi. Chrupkość nadają jej papryka i cebula. Jeden to jeden składnik awokado robi ogromną różnicę. Kremowe awokado w połączeniu z obłędnym czosnkowym winegretem wszystko spaja w doskonałą całość. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

  • 4 małe pomidory

  • 1 ogórek szklarniowy, wężowy (nieobrany) lub 2 gruntowe większych rozmiarów (te trzeba obrać)

  • 1 awokado, dojrzałe, ale jędrne, obrane i bez pestki

  • 1 żółta papryka, pozbawiona gniazda nasiennego

  • 1 cebula czerwona, obrana

  • 1 garść rukoli

  • 4 łyżki soku z limonki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory pokroić na ósemki. Ogórka gruntowego lub szklarniowego z grubą skórką obrać, pokroić na plasterki. 

  • Paprykę i cebulę przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie w poprzek, tak aby uzyskać pojedyncze ćwiartki półkola.

  • Awokado pokroić na kawałki, spryskać 1 łyżka soku z limonki.

  • Rozdrobniony ząbek czosnku utrzeć z solą i cukrem. Dodać do niego sok z limonki i zmiksować, następnie dodać oliwy i ponownie zmiksować. Tak otrzymamy czosnkowy winegret.

  • Warzywa wymieszać w misce, polać winegretem i ponownie wymieszać.

  • Przed podaniem udekorować listkami rukoli. 

Pomocne wskazówki, jak zrobić idealną sałatkę ze świeżych warzyw!

Wybierajcie świeże i jędrne warzywa. 

Pomidory pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Malutkie na połówki, nieco większe na ćwiartki, duże na kawałki. Przed krojeniem z dużych pomidorów usuńcie zwłóknienia przy szypułce. 

Ogórki wężowe mają cienką skórkę i nie trzeba ich obierać. Pozostałe ogórki lepiej obrać, bo skórka jest ciężkostrawna.

Jeśli używacie pomidorów czerwonych, to wybierajcie papryką żółta lub pomarańczową. I odwrotnie jeśli korzystacie z pomidorów żółtych, połączcie je z czerwoną papryką. 

Do sałatek najlepsza jest czerwona cebula lub cebula cukrowa, obie odmiany są słodkie i soczyste. Można również użyć szalotki. 

Awokado można dodać zarówno dojrzałe o zwartym, jak i kremowym miąższu. To drugie podczas mieszania otoczy warzywa kremowym sosem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4