Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta: soczysta i świeża

Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta: soczysta i świeża

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta to przepis na letnią soczystość. Orzeźwiające połączenie chłodzącego arbuza i pełnego smaków lata pomidora posmakuje wszystkim. Dodatek mięty przydaje się w upalne dni. Słony ser feta podkreśla słodycz arbuza i pomidorów. 

Składniki

  • 500 g pomidorów papryczkowych

  • 1 ćwiartka dojrzałego arbuza

  • 1 czerwona cebula

  • 150 g sera feta lub innego typu solan

  • cukier, sól i pieprz do smaku

  • 1 garść liści mięty lub tyle ile lubisz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w krążki, posypać solą i cukrem, odstawić. 

  • Pomidory przekroić na pół lub ćwiartki. Arbuza pokroić w kostkę nie większą od cząstek pomidora.

  • Na talerzu układać naprzemiennie pomidory i arbuza,

  • Na wierzchu ułożyć cebulę. 

  • Posypać pokruszonym serem feta i liśćmi mięty.

  • Podawać od razu.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1