Meksykańska sałatka z kaktusem (nopal) i pomidorami: zdrowa i pyszna

2021-03-29
Sałatka z kaktusem i pomidorami
Autor: Shutterstock Meksykańska sałatka z kaktusa i pomidorów jest zdrowa i pyszna
łatwy
30 min
4

Meksykańska sałatka z liśćmi kaktusa nopal, opuncji figowej, jest zdrowa i pyszna. Pasteryzowane liście kaktusa można kupić w dyskontach. Wypróbujcie przepis na smaczną sałatkę z kaktusem i poczujcie się, jak na wakacjach w Meksyku. Więcej o właściwościach i zastosowaniu liści kaktusa przeczytacie poniżej przepisu!

 

Nopal - jadalne liście kaktusa

Nopal to kaktus z gatunku opuncji (łac. Opuntia ficus indica), czyli opuncja figowa. Bardziej popularne u nas są aromatyczne i słodkie owoce tego kaktusa, występujące w handlu pod nazwą figa kaktusowa. Opuncja figowa ma kolczaste, płaskie, grube, mięsiste liście, które po usunięciu kolców i ugotowaniu wykorzystuje się w kuchni. Liście tego kaktusa są ważnym elementem meksykańskiej diety. Nopal jest bogatym źródłem witamin (A, C, B1, B2, B3), bioflawonoidów, minerałów: wapń, potas, magnez, krzem, sód, żelazo. To także świetne źródło błonnika.  

Liście kaktusa dodaje się do sałatek pomidorowych, z gotowanym jajkiem do tacos, do grillowanych mięs. 

Kuchnia meksykańska

Polecamy sprawdzone przepisy kuchni meksykańskiej, która jest bardo bliska naszej kuchni. Naleśniki (tortillas), pierogi (empanadas) i pieczone mięso, to nie wszystko, co będzie nam smakowało. Kuchnia meksykańska to także pyszne zupy, świetne zapiekanki i desery. 

Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Meksykańska zupa warzywna z klopsikami: pyszne i oszczędne danie jednogarnkowe

Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo

Pitna czekolada z chili i cynamonem

Churros: tradycyjne hiszpańsko-meksykańskie smażone ptysie 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: 

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 słoik pociętych liści kaktusa, odsączonych z zalewy
  • 2 świeże średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona drobno
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 80 g pokruszonego sera feta
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski dodać odsączone liście kaktusa. Liście są już pokrojone i nie trzeba nic z nimi robić.
  • Dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę i kolendrę.
  • Wymieszać wszystko razem.
  • Skropić sokiem z limony i olejem.
  • Dodać pokruszony ser feta i wymieszać.
  • Podawać do dań z grilla, dań fasolowych i tacos.