Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowy ryż w stylu meksykańskim jest absolutnie pyszny. I bardzo łatwo go wzbogacać i zmieniać. Zamiast świeżego chili możecie dodać chili w proszku. Możecie również dodać do niego świeżą paprykę, marchewkę, mrożony groszek, czy fasolkę. Ryż ugotowany w pomidorowym wywarze to samodzielne danie lub pyszny dodatek do smażonych, pieczonych lub grillowanych warzyw, ryb, czy mięs. 

Składniki

  • 1 łyżka oleju

  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę

  • 1/2 papryczki jalapeno, drobno pokrojonej w kostkę

  • 1 ząbek czosnku, posiekany

  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego

  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej w szerokim rondlu lub głębokiej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i przezroczysta. Zajmie to około 3-5 minut.

  • Dodaj posiekaną papryczkę jalapeno, czosnek i kminek i smaż do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć, zajmie to około 1 minuty.

  • Dodaj ryż, dodaj bulion, pomidory z puszki, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się wchłonie, a ryż będzie miękki, zajmie to około 17-20 minut.

  • Dla większego wyrafinowanie dodaj sok z cytryny.

  • Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych i pieczonych mięs.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5