Kurki w roli głównej. 5 łatwych i szybkich przepisów na dania z kurkami

2023-08-17 11:08

Sezon na kurki właśnie trwa. Te pyszne grzyby to doskonały składnik wielu różnych dań. Polędwiczki z kurkami, zupa czy makaron z dodatkiem pieprznika jadalnego to tylko niektóre przykłady przysmaków z tych popularnych grzybów. Poznajcie pięć sprawdzonych przepisów na dania z kurkami, które zachwycą łatwością przygotowania i obłędnym efektem smakowym.

5 przepisów na dania z kurkami
Autor: Shutterstock Oto 5 sprawdzony przepisów na potrawy z kurkami.

Spis treści

  1. Co można zrobić z kurkami?
  2. Przepisy na obiad z kurkami
  3. Kiedy podawać dania z kurkami?
  4. Sałatka z marynowanymi kurkami i mozzarellą – przepis krok po krok po kroku
  5. Zupa z kurek – przepis krok po krok po kroku
  6. Polędwiczki z kurkami – przepis krok po krok po kroku
  7. Makaron z kurkami – przepis krok po krok po kroku
  8. Pierogi z kurkami – przepis krok po krok po kroku

Co można zrobić z kurkami?

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Są łatwo dostępne w sklepach i na bazarach. Można też zbierać je samodzielnie w lesie. Kurki są pysznym dodatkiem do rożnych potraw na ciepło i na zimno. Można je gotować, smażyć, dusić i marynować. Sprawdzą się w daniach głównych mięsnych, sałatkach czy zupach. Pysznie smakują z makaronem. To smakowity składnik farszu do pierogów. Poniżej znajdziecie pięć łatwych i szybkich przepisów na kurki. Poznajcie je i przekonajcie się sami, jak bardzo te proste dania mogą zawrócić w kubkach smakowych. Oto przepisy na pyszne dania z kurkami:

  • sałatka z marynowanymi kurkami i mozzarellą
  • zupa z kurek
  • polędwiczki z kurkami
  • makaron z kurkami
  • pierogi z kurkami

Przepisy na obiad z kurkami

Dania z kurkami nie są trudne i czasochłonne. Robi się je w kilku prostych krokach. Składniki nie są wyszukane i można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Pamiętajcie, aby dokładnie oczyścić kurki przed połączeniem ich z innymi składnikami.

Kiedy podawać dania z kurkami?

Wszystkie potrawy z kurkami są pyszne, aromatyczne i uniwersalne. Można je serwować w trakcie zwykłego tygodnia lub na rodzinną uroczystość. Potrawy prezentują się efektownie i zachwycają smakiem. Dodatkową zaletą dań z tymi popularnymi grzybami jest to, że można je robić przez cały rok. Poza sezonem na świeżego pieprznika jadalnego można sięgnąć po mrożone kurki.

Sałatka z marynowanymi kurkami i mozzarellą – przepis krok po krok po kroku

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki
  • 250 g marynowanych kurek
  • 150 g mini mozzarelli
  • 100 g zielonych lub czarnych oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić, a następnie przełożyć do miski.

2. Dodać odsączone z zalewy kurki, kulki mozzarelli, oliwki i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać.

3. Wlać oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

4. Podawać do razu z ulubionym pieczywem.

Zupa z kurek – przepis krok po krok po kroku

Składniki:

  • 4 szklanki gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 400 g kurek
  • 100 ml śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim oczyszczone i osuszone kurki, często mieszając.

2. Wlać gorący bulion, wymieszać i gotować około 20 minut.

3. Do garnka delikatnie wlać śmietanę i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać.

4. Zupę doprawić solą i pieprzem.

5. Podawać z grzankami lub drobnym makaronem.

Polędwiczki z kurkami – przepis krok po krok po kroku

Składniki:

  • 350 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g kurek
  • 170 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone i osuszone kurki. Smażyć na dużym ogniu około 3 minut, cały czas mieszając.

2. Wlać wino i smażyć, aż alkohol odparuje.

3. Na patelnię stopniowo wlewać śmietanę kremówkę i mieszać do połączenia składników. Wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem. Zagotować, a następnie zestawić patelnię z ognia.

4. Polędwiczki pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i doprawić solą oraz pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej polędwiczki z obu stron, aż zaczną się rumienić.

5. Usmażone polędwiczki przełożyć na patelnię z sosem kurkowym, delikatnie wymieszać i podgrzewać kilka minut.

6. Podawać od razu z ziemniakami i surówką.

Makaron z kurkami – przepis krok po krok po kroku

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 250 g makaronu
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.

2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej oczyszczone i osuszone kurki. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.

3. Wlać śmietankę i doprawić solą oraz pieprzem. Wsypać natkę pietruszki i orzechy włoskie. Wymieszać i zagotować.

4. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut.

5. Podawać posypane startym parmezanem.

Pierogi z kurkami – przepis krok po krok po kroku

Składniki:

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

farsz:

  • 100 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki z solą wbić jajko i wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać jednolite i elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić.

2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone, osuszone i drobno posiekane kurki. Smażyć, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia wsypać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem.

3. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrajać kółka. Na każde kółko nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić brzegi, zwilżając je wodą.

4. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 3 minut od wypłynięcia. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.

5. Podawać od razu z podsmażoną cebulą lub skwarkami.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na zupy grzybowe.

Czy warto jeść grzyby?
Quiz. Znasz się na grzybach? Mocno się zdziwisz. Odpowiedz chociaż na 4 pytania.
Pytanie 1 z 10
Czym są grzyby?