Jak oczyścić kurki? Martyna z „MasterChefa” zdradza najlepszy sposób
Kurki to znane i lubiane grzyby, z których można przyrządzić przepyszne potrawy. Jednak nie każdy wie, jak oczyścić kurki. Pomocą dłoń do fanów pieprznika jadalnego wyciągnęła finalistka programu „MasterChef” Martyna Chomacka. Na swoim profilu na Instagramie pokazała, jak robić to dobrze, prosto i szybko.
Spis treści
Sezon na kurki
W polskich lasach z dnia na dzień pojawia się coraz więcej grzybów. Sprzyja temu deszczowa pogoda, która sprawia, że grzybów jest dużo. Zapaleni grzybiarze już teraz mogą zbierać jedne z najpopularniejszych i wyjątkowo smacznych grzybów, czyli kurki.
Chociaż kurki tak bardzo lubimy, sporo problemów sprawia ich umycie. Jest czasochłonne i szybko można się zrazić do tych grzybów o wyjątkowych walorach smakowych. Dzięki prostemu trikowi, który przedstawiła uczestniczka programu kulinarnego „MasterChef”, oczyszczenie kurek nie jest tak bardzo skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu.
Czyste kurki w kilka minut
Martyna Chomacka z „MasterChefa” pokazała, jak prawidłowo oczyścić kurki. W swoim filmiku opowiedziała, że trik podpatrzyła u Kingi Paruzel, która również brała udział w kulinarnym show. Od tamtej pory Martyna myje kurki tylko w ten sposób.
Jak można umyć kurki?
Jak Martyna Chomacka czyści kurki? Wykorzystuje do tego jeden popularny składnik. Jest to mąka. Jak wyczyścić kurki z użyciem mąki? Brudne grzyby należy posypać kilkoma łyżka mąki. Całość dokładnie się miesza, a następnie wlewa zimną wodę. Aby grzyby pozostały jędrne, warto wrzucić do nich kilka kostek lodu. Ostatni etap czyszczenia kurek to wypłukanie ich pod zimną wodą. Należy robić to delikatnie, aby nie uszkodzić grzybów.
Pod filmikiem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Komentujący byli zachwyceni tą metodą, a wielu z nich zauważyło, że to patent, który zmienia życie. Potwierdza to Martyna Chomacka z programu „MasterChef”.
Zobacz galerię i poznaj grzyby trujące podobne do jadalnych.