Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo

Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantne i sycące flaki po meksykańsku to potrawa dla prawdziwych twardzieli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych. Jeśli jednak użyjesz wędzonej papryki lub dodasz kawałek wędzonego boczku, otrzymasz ten sam aromat i smak.

Składniki

  • 2 l rosołu wieprzowego lub wody

  • 1 kg blanszowanych flaków wołowych

  • 1 kg nóżek wieprzowych

  • 1 łyżka smalcu wieprzowego lub oleju roślinnego

  • 1 cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka czerwonych płatków chili

  • 1 listek laurowy

  • 1 łyżka oregano

  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego lub kminku zwyczajnego

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 średnia papryczka jalapeño

  • 1 wędzona papryczka habanero z puszki

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżka natki kolendry

  • 1 limonka pokrojona na „ósemki”

  • kilkanaście nachosów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę upiec w całości w piekarniku.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec. Nóżki wieprzowe obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

  • Zalać obsmażone nóżki 2 litrami wody lub bulionu, dodać przyprawy: upieczoną cebulę, czosnek, oregano, majeranek, liść laurowy, wędzoną paprykę, płatki chili, kmin i gotować około 2-3 godzin lub do miękkości. Szumowiny starannie usunąć.

  • Ugotowane nóżki wyjąć, wywar przecedzić, kości oczyścić z mięsa, mięso posiekać i dodać do wywaru.

  • Do wywaru dodać blanszowane flaki oraz pokrojoną papryczkę. Posolić i gotować przez 30 minut lub do chwili gdy flaki będą miękkie.

  • Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę.

  • Rozlać do talerzy, podawać z posiekaną natką kolendry, szczypiorkiem, cząstką limonki do wyciśnięcia i pokruszonymi nachosami.

tip dnia

Wywar na nóżkach wieprzowych zawsze wymaga przecedzenia, aby usunąć drobne kości.

 

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 

 

 

 

 

 

 

Ocena: 5