Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo

2021-03-29
Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo
Autor: Shutterstock Pikantne i sycące flaki po meksykańsku to potrawa dla prawdziwych twardzieli
łatwy
30 min
4

Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych. Jeśli jednak użyjesz wędzonej papryki lub dodasz kawałek wędzonego boczku, otrzymasz ten sam aromat i smak.

Wywar na nóżkach wieprzowych zawsze wymaga przecedzenia, aby usunąć drobne kości.

 

Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

Królestwo zup, Adrianna Ewa Stawska i Ludmiła Stawska

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 2 l rosołu wieprzowego lub wody
  • 1 kg blanszowanych flaków wołowych
  • 1 kg nóżek wieprzowych
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego lub oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czerwonych płatków chili
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego lub kminku zwyczajnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia papryczka jalapeño
  • 1 wędzona papryczka habanero z puszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka natki kolendry
  • 1 limonka pokrojona na „ósemki”
  • kilkanaście nachosów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę upiec w całości w piekarniku.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec. Nóżki wieprzowe obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Zalać obsmażone nóżki 2 litrami wody lub bulionu, dodać przyprawy: upieczoną cebulę, czosnek, oregano, majeranek, liść laurowy, wędzoną paprykę, płatki chili, kmin i gotować około 2-3 godzin lub do miękkości. Szumowiny starannie usunąć.
  • Ugotowane nóżki wyjąć, wywar przecedzić, kości oczyścić z mięsa, mięso posiekać i dodać do wywaru.
  • Do wywaru dodać blanszowane flaki oraz pokrojoną papryczkę. Posolić i gotować przez 30 minut lub do chwili gdy flaki będą miękkie.
  • Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę.
  • Rozlać do talerzy, podawać z posiekaną natką kolendry, szczypiorkiem, cząstką limonki do wyciśnięcia i pokruszonymi nachosami.