Meksykańska zupa warzywna z klopsikami: pyszne i oszczędne danie jednogarnkowe

Meksykańska zupa warzywna z klopsikami: pyszne i oszczędne danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa pomidorowa z ziemniakami i klopsikami w stylu meksykańskiego albondigas

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa albondigas to sycąca i pikantna meksykańska zupa mięsna z soczystymi, dobrze przyprawionymi klopsikami z ryżu i mięsa, gotowana w aromatycznym bulionie pomidorowym wraz z marchewką, ziemniakami i cukinią.  Zachęcamy do wypróbowania przepisu na zupę warzywną z klopsikami! Naprawdę fantastyczne danie, które pokochała cała Twoja rodzina!

Składniki

  • Na meksykańskie klopsiki:

  • 400 g mielonej wołowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego

  • ½ szklanki gotowanego białego ryżu

  • 2 łyżeczki (10 g) zmielonego czosnku

  • 1 duże jajko

  • ¼ szklanki (4 g) posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki

  • ¼ szklanki cebuli drobno posiekanej

  • 1 łyżeczka mielonego kminku (3 g)

  • 1 łyżeczka soli (5 g)

  • ½-1 łyżeczka czarnego pieprzu (1 g-2 g)

  • 1 łyżeczka (1 g) suszonego oregano

  • 1 łyżeczka (2 g) mielonej papryki

  • Na zupę:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju (15 ml)

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę

  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 duża łodyga selera pokrojona w plasterki (około 1 szklanki)

  • 2-3 marchewki, obrane, przekrojone wzdłuż na ćwiartki i następnie pokrojone na plasterki (1 ½ -2 szklanki)

  • 1 duża cukinia podzielona na ćwiartki i pokrojona w plasterki (1 ½ - 2 szklanki)

  • sól i pieprz do smaku

  • 6-7 szklanek (1500 ml-1750 ml) bulionu wołowego lub wody

  • 3 łyżki (48 g) koncentratu pomidorowego lub 300 ml przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka mielonego kminku (3 g)

  • 1 łyżeczka suszonego oregano (1 g)

  • ½ łyżki (3,5 g) wędzonej papryki suszonej i mielonej

  • 1 ½ szklanki (183 g) ziemniaków, pokrojonych na kawałki (2 ziemniaki duże)

  • ¼ szklanki (4 g) liści kolendry, posiekanych

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj wołowinę, ryż, czosnek, jajko, kolendrę, cebulę i przyprawy i połącz składniki rękami, aż dokładnie się wymieszają.

  • Uformuj około 14-16 klopsików. Odłóż na bok.

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę, czosnek, seler, marchew, cukinię. Smaż do chwili, gdy cebula się zeszkli. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  • Dodaj bulion, a następnie kawałki ziemniaków. Doprowadzić wszystko do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut.

  • Dodaj koncentrat pomidorowy lub przecier, kminek, oregano i paprykę, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3-5 minut.

  • Do wrzącej zupy dodawaj po kolei po jednym klopsiku. Zachowaj ostrożność, aby nie oparzyć się rozbryzgami zupy. Najlepiej wkładać klopsiki łyżką. Gotuj jeszcze przez 10-12 minut.

  • Dopraw do smaku. Udekoruj posiekanymi liśćmi kolendry.

  • Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Przysmaki kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska to kuchnia oszczędna, lecz szczodra w smakach i aromatach. Często wykorzystuje mielone mięso na wiele sposobów. Jednak głównym składnikiem są rodzime warzywa: pomidory i papryka. Warto częściej sięgać po przeboje kuchni meksykańskiej. Oto kilka świetnych, lecz nieoczywistych przepisów z bogatej skarbnicy smaków:

Rozgrzewająca zupa meksykańska z mieloną wołowiną i fasolą [PROSTY PRZEPIS]

Zupa meksykańska z nachosami: przepis na zupę z kurczakiem i warzywami

Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa

Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,4