Do szarlotki wybieram te owoce. To pyszne ciasto z kratką zachwyca każdego

szarlotka z brzoskwiniami
Autor: Pixel-shot/ Shutterstock Zamiast jabłek wybierz te owoce. Szarlotka z nimi to poezja smaku.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Szarlotka to klasyk wśród domowych wypieków. Mało kto wie, że to wyśmienite ciasto wcale nie musi zawierać jabłek. Znakomitą szarlotkę można zrobić z innymi owocami. Idealnie sprawdzą się brzoskwinie, które pysznie komponują się z kruchym ciastem. Jak zrobić znakomitą szarlotkę z dodatkiem soczystych brzoskwiń? Oto prosty i szybki przepis na wyśmienite domowe ciasto.

Czy do szarlotki można dodać brzoskwinie?

Szarlotka to pełne smaku ciasto, które z łatwością można zrobić w domu. Zwykle dodaje się do niego jabłka, ale sprawdzą się też inne owoce. Szarlotkę można upiec z dodatkiem słodkich i soczystych brzoskwiń. Te pełne smaku owoce pysznie łączą się z kruchym ciastem. Ciasto robi wrażenie efektownym wyglądem, ponieważ dekorację stanowi kratka z kruchego ciasta. Już po pierwszym kęsie można się zakochać w tej oryginalnej szarlotce z brzoskwiniami. W sezonie na letnie owoce można wykorzystać świeże brzoskwinie. Kiedy ich już zabraknie, można wykorzystać brzoskwinie w syropie w puszce.

Jak zrobić szarlotkę z brzoskwiniami?

Przepis na pyszną i oryginalną szarlotkę z dodatkiem słodkich brzoskwiń nie jest trudny. Ciasto robi się w dwóch etapach, które nikomu nie powinny sprawić przykryć niespodzianek. Lista składników nie jest długa. Wykorzystuje się podstawowe produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach.

Przygotowując brzoskwiniowe nadzienie, warto zastosować prosty kulinarny trik. Brzoskwinie należy pokroić w kostkę i podgrzewać, aż staną się miękkie. Po lekkim ostygnięciu miesza się je z galaretką o smaku brzoskwiniowym. Dzięki temu nadzienie zyska słodszy smak i idealną konsystencję. Nadzienie można wzbogacić posiekanymi orzechami, rodzynkami lub żurawiną oraz korzennymi przyprawami. 

Jak więc upiec pyszną domową szarlotkę z brzoskwiniami i kratką? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i trzymać się wszystkich zaleceń. Ciasto uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – przygotowanie brzoskwiniowego nadzienia
  • 3. krok – wyłożenie ciastem formy, nałożenie brzoskwiniowego nadzienia oraz ułożenie kratki
  • 4. krok – upieczenie szarlotki z brzoskwiniami w piekarniku

Jak podawać szarlotkę z brzoskwiniami?

Wyśmienita szarlotka z brzoskwiniowym nadzieniem i kratką prezentuje się i smakuje jak z najlepszej cukierni. Aż trudno uwierzyć, że to znakomite ciasto można upiec w domu. Wystarczy wybrać ten przepis i zaskoczyć bliskich obłędnym deserem po rodzinnym obiedzie. Szarlotka brzoskwiniowa sprawdzi się też na inne okazje. Dzięki temu, że do jej przygotowania można wykorzystać brzoskwinie świeże lub z puszki, ciasto można podawać przez cały rok.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg brzoskwiń świeżych lub z puszki
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  • Brzoskwinie pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, aż staną się miękkie. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dokładnie wymieszać z galaretką.
  • Zimne kruche ciasto podzielić na dwie części, z czego jedna powinna być większa. Tę część rozwałkować na wielkość wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożyć nią dno i boki. Mniejszą część rozwałkować i pokroić w paski.
  • Na spód wyłożyć brzoskwinie. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej