Do szarlotki wybieram te owoce. To pyszne ciasto z kratką zachwyca każdego
Dieta wegetariańska
Szarlotka to klasyk wśród domowych wypieków. Mało kto wie, że to wyśmienite ciasto wcale nie musi zawierać jabłek. Znakomitą szarlotkę można zrobić z innymi owocami. Idealnie sprawdzą się brzoskwinie, które pysznie komponują się z kruchym ciastem. Jak zrobić znakomitą szarlotkę z dodatkiem soczystych brzoskwiń? Oto prosty i szybki przepis na wyśmienite domowe ciasto.
Czy do szarlotki można dodać brzoskwinie?
Szarlotka to pełne smaku ciasto, które z łatwością można zrobić w domu. Zwykle dodaje się do niego jabłka, ale sprawdzą się też inne owoce. Szarlotkę można upiec z dodatkiem słodkich i soczystych brzoskwiń. Te pełne smaku owoce pysznie łączą się z kruchym ciastem. Ciasto robi wrażenie efektownym wyglądem, ponieważ dekorację stanowi kratka z kruchego ciasta. Już po pierwszym kęsie można się zakochać w tej oryginalnej szarlotce z brzoskwiniami. W sezonie na letnie owoce można wykorzystać świeże brzoskwinie. Kiedy ich już zabraknie, można wykorzystać brzoskwinie w syropie w puszce.
Jak zrobić szarlotkę z brzoskwiniami?
Przepis na pyszną i oryginalną szarlotkę z dodatkiem słodkich brzoskwiń nie jest trudny. Ciasto robi się w dwóch etapach, które nikomu nie powinny sprawić przykryć niespodzianek. Lista składników nie jest długa. Wykorzystuje się podstawowe produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach.
Przygotowując brzoskwiniowe nadzienie, warto zastosować prosty kulinarny trik. Brzoskwinie należy pokroić w kostkę i podgrzewać, aż staną się miękkie. Po lekkim ostygnięciu miesza się je z galaretką o smaku brzoskwiniowym. Dzięki temu nadzienie zyska słodszy smak i idealną konsystencję. Nadzienie można wzbogacić posiekanymi orzechami, rodzynkami lub żurawiną oraz korzennymi przyprawami.
Jak więc upiec pyszną domową szarlotkę z brzoskwiniami i kratką? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i trzymać się wszystkich zaleceń. Ciasto uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – przygotowanie brzoskwiniowego nadzienia
- 3. krok – wyłożenie ciastem formy, nałożenie brzoskwiniowego nadzienia oraz ułożenie kratki
- 4. krok – upieczenie szarlotki z brzoskwiniami w piekarniku
Jak podawać szarlotkę z brzoskwiniami?
Wyśmienita szarlotka z brzoskwiniowym nadzieniem i kratką prezentuje się i smakuje jak z najlepszej cukierni. Aż trudno uwierzyć, że to znakomite ciasto można upiec w domu. Wystarczy wybrać ten przepis i zaskoczyć bliskich obłędnym deserem po rodzinnym obiedzie. Szarlotka brzoskwiniowa sprawdzi się też na inne okazje. Dzięki temu, że do jej przygotowania można wykorzystać brzoskwinie świeże lub z puszki, ciasto można podawać przez cały rok.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:- 1 i 1/2 kg brzoskwiń świeżych lub z puszki
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- Brzoskwinie pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, aż staną się miękkie. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dokładnie wymieszać z galaretką.
- Zimne kruche ciasto podzielić na dwie części, z czego jedna powinna być większa. Tę część rozwałkować na wielkość wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożyć nią dno i boki. Mniejszą część rozwałkować i pokroić w paski.
- Na spód wyłożyć brzoskwinie. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.