Brzoskwinie w syropie [jak z puszki]

2021-07-30
Brzoskwinie w syropie [jak z puszki]
Autor: thinkstockphotos.com Brzoskwinie w syropie, ich smak i zapach, wnoszą do naszego życia nieco radości. 
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Brzoskwinie w syropie, takie same w smaku i konsystencji, jak te z puszki, można przygotować domowym sposobem. Nie jest to specjalnie trudne zadanie, nawet dla początkujących. Podajemy przepis krok po kroku. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg twardych i dojrzałych brzoskwiń
  • 1 litr wody
  • 0,4 kg cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 50 ml soku z cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 laska wanilii
  • 3 słoiki po 500 ml

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki wyparzyć, czyli przelać wrzątkiem i odstawić. Brzoskwinie umyć, obrać, przeciąć na pół i wypestkować, połówki ułożyć w słoikach.
  • Do garnka wlać wodę, dodać cukier i laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Usunąć laskę wanilii, po opłukaniu i wysuszeniu można użyć jej ponownie.
  • Do syropu dodać sok z cytryny, zamieszać. Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić. 
  • Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotować przez około 10-15 minut.
  • Zdjąć z ognia, wyjąć słoiki i ostudzić. Na słoiki nalepić naklejki z datą i opisem. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca

Brzoskwinie łatwiej obrać, gdy się najpierw zanurzy na 2 minuty w gorącej wodzie, a następnie w zimnej, aby przerwać gotowanie.