Rozkoszne morele to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Warto zachować na zimę ich smak i właściwości, robiąc przetwory z moreli. Podajemy łatwy przepis na morele w syropie.
Suszone morele można dodawać do deserów i mięs. Jeśli przygotujemy je samodzielnie, obędzie się bez konserwantów, których nie brakuje w suszonych morelach ze sklepu. Jak suszyć morele? Podajemy łatwy przepis na suszone morele.
Morele z migdałami to wykwintna konfitura, która podajemy do drożdżowych bułeczek, brioszek i kruchych ciasteczek. Doskonale nadaje się na elegancki jadalny prezent, o czym warto pomyśleć zawczasu. Poznaj przepis na konfiturę z moreli z migdałami
Letni aromat moreli plus słodkawo-wytrawny smak rumu? To znakomite połączenie, a przy okazji pomysł na letnie przetwory. Sprawdź nasz przepis na morele w rumowej zalewie
Gęsty dżem morelowy smakuje dobrze nie tylko jako dodatek do pieczywa czy ciasta. Smakosze podają go także do delikatnych mięs, np. jagnięciny, a także do serów o ostrym, zdecydowanym smaku. Sprawdź, jak zrobić dżem z moreli.
Przepis na konfiturę morelową to praktyczne połączenie zdrowia ze słodką przyjemnością. Morele są bogate w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zapadnięcia na nowotwory, limonka natomiast dodaje całości nuty orzeźwienia. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z moreli z limonką.
Lekka nalewka z moreli to delikatny smak moreli w środku zimy - bo by jej skosztować, czekać należy 5 miesięcy. Jednak warto, bo mimo niewielkiej zawartości alkoholu, nalewka pięknie pachnie i ma mocno morelowy smak. Poznaj przepis na lekką nalewkę z moreli
Konfitury, dżemy, przeciery - z moreli można robić wiele przetworów, tak by uchwycić ich wspaniały smak i zachować go na zimę. Podajemy prosty przepis na przecier z moreli.
Dżem morelowy to jedna z najsmaczniejszych opcji, jeśli chcemy zamknąć letni owocowy smak w słoiku. Podajemy łatwy przepis na dżem z moreli - idealny do domowej spiżarni.
Chutney (czatnej) to słodko-wytrawny, aromatyczny sos o konsystencji dżemu. Stanowi specjalność kuchni indyjskiej, ale też w Europie radzi sobie znakomicie. Warto przyrządzić jego ciekawy wariant z polskimi owocami i warzywami sezonowymi. Podajemy przepis na chutney z pomidorów i moreli.
Do przetworów z moreli nie warto dodawać tony cukru. Lepiej użyć aromatycznych przypraw, ziaren lub nasion - dzięki czemu stworzymy nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze dżemy. Zobaczcie, z czym łączyć morele, robiąc przetwory!