Morele z migdałami: przepis na wykwintną konfiturę z moreli

2022-07-20
Morele z migdałami: przepis na wykwintną konfiturę z moreli
Autor: Shutterstock Taką konfiturę można podać w odświętnych okolicznościach lub obdarować nią kogoś ulubionego
łatwy
60 min
4

Morele z migdałami to wykwintna konfitura, która podajemy do drożdżowych bułeczek, brioszek i kruchych ciasteczek. Doskonale nadaje się na elegancki jadalny prezent, o czym warto pomyśleć zawczasu. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele włożyć na 3 minuty do wrzątku, a następnie wyłowić i zanurzyć na 15 sekund w zimnej wodzie z lodem, zdjąć skórkę.
  • Z cukru i wody przygotować syrop. Dodać pokrojone na ósemki morele, zmniejszyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia.
  • Do wrzących moreli dodać migdały i gotować 20 minut. 
  • Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, słoiki postawić do góry dnem i ostudzić.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?

Wypróbuj inne przepisy na przetwory z moreli!

Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek

Morelówka: przepis na nalewkę na morelach

Dżem morelowy: klasyczny przepis na dżem z moreli

Zobacz galerię w której znajdziesz jeszcze inne, ciekawe przepisy