Morele z migdałami: przepis na wykwintną konfiturę z moreli
2022-07-20
łatwy
60 min
4
Morele z migdałami to wykwintna konfitura, która podajemy do drożdżowych bułeczek, brioszek i kruchych ciasteczek. Doskonale nadaje się na elegancki jadalny prezent, o czym warto pomyśleć zawczasu.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele włożyć na 3 minuty do wrzątku, a następnie wyłowić i zanurzyć na 15 sekund w zimnej wodzie z lodem, zdjąć skórkę.
- Z cukru i wody przygotować syrop. Dodać pokrojone na ósemki morele, zmniejszyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia.
- Do wrzących moreli dodać migdały i gotować 20 minut.
- Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, słoiki postawić do góry dnem i ostudzić.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Wypróbuj inne przepisy na przetwory z moreli!
Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek
Morelówka: przepis na nalewkę na morelach
Dżem morelowy: klasyczny przepis na dżem z moreli
Zobacz galerię w której znajdziesz jeszcze inne, ciekawe przepisy