Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek

Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pomidory, morele i aromatyczne przyprawy - brzmi smacznie oraz niebanalnie!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Chutney (czatnej) to słodko-wytrawny, aromatyczny sos o konsystencji dżemu. Stanowi specjalność kuchni indyjskiej, ale też w Europie radzi sobie znakomicie. Warto przyrządzić jego ciekawy wariant z polskimi owocami i warzywami sezonowymi. Podajemy przepis na chutney z pomidorów i moreli.

Składniki

  • 2 kg pomidorów

  • 400 g moreli lub brzoskwiń

  • 6 cebul

  • 2 szklanki octu 6-proc.

  • 1,5 szklanki wody

  • 3 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy

  • pół szklanki soku z cytryny

  • pół szklanki przecieru pomidorowego

  • 1,5 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżeczki oleju

  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy

  • 3 łyżeczki kminku

  • czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele obrać ze skórki i zmiksować.

  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę posiekać.

  • Podsmażyć na oleju gorczycę i kminek, po ostudzeniu zmiażdżyć wałkiem lub w moździerzu.

  • Wodę wymieszać z octem i sokami, dodać cukier, zagotować.

  • Do zalewy włożyć pomidory, cebulę i morele oraz pozostałe składniki i nie przykrywając, gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.

  • Gorący chutney włożyć do gorących, suchych, wypieczonych w piekarniku słoiczków i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.