PRZETWORY Z MORELI: przyprawy, które pasują do dżemów i konfitur z moreli [rozmaryn, wanilia, lawenda]

2022-07-20 16:22

Do przetworów z moreli nie warto dodawać tony cukru. Lepiej użyć aromatycznych przypraw, ziaren lub nasion - dzięki czemu stworzymy nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze dżemy. Zobaczcie, z czym łączyć morele, robiąc przetwory!

PRZETWORY Z MORELI: przyprawy, które pasują do dżemów i konfitur z moreli [rozmaryn, wanilia, lawenda]
Autor: Shutterstock Morele doskonale komponują się z przyprawami, które podkreślają smak przetworów

Spis treści

  1. Przetwory z moreli z laską wanilii
  2. Przetwory z moreli z rozmarynem
  3. Przetwory z moreli z innymi przyprawami
  4. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść morele

Nie ma niczego lepsze na śniadanie niż własnoręcznie zrobiony dżem morelowy. Konfitura z moreli nie musi być jednak wysokokaloryczna - wystarczy, że zamiast kilograma cukru dodamy do niej przyprawy. Jakie wybierać, aby tworzyć pyszne przetwory z moreli?

Przetwory z moreli z laską wanilii

Aby przygotować aromatyczny dżem morelowy, trzeba wypestkować kilogram owoców, przygotować szklankę cukru (ok. 250 g), laskę wanilii oraz sok z cytryny. Morele należy zasypać cukrem, przykryć i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie trzeba je gotować przez 3 dni, codziennie przez 20 minut. Przy ostatnim gotowaniu, kiedy dżem ma już pożądaną konsystencję, dodajemy do niego sok z cytryny i laskę wanilii. Całość przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i pasteryzujemy.

Przetwory z moreli z rozmarynem

Kolejną znakomitą przyprawą do przetworów z moreli jest rozmaryn. Przegryza się on ze słodyczą owoców i nadaje całości subtelnego smaku. Rozmaryn należy dodać w ostatniej fazie przygotowywania przetworów, analogicznie jak robiliśmy to w przypadku wanilii.

Przetwory z moreli z innymi przyprawami

Z morelami doskonale łączą się również cynamon, kardamon, werbena cytrynowa, migdały i... lawenda. Decydując się na to ostatnie połączenie, warto zaopatrzyć się w olejek eteryczny i dodać kilka kropel do przetworów z moreli. Dzięki temu unikniemy zbyt intensywnego aromatu lawendy w dżemie. Jeśli jednak chcemy korzystać ze świeżych kwiatów lawendy, powinniśmy przed smażeniem zawinąć je w gazę i zdjąć je z patelni po kilkunastu minutach.

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść morele

Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?

Zobacz naszą galerię z pysznymi przepisami na przetwory z moreli

Morele - co wiesz o słonecznych owocach?

Pytanie 1 z 10
Jaki kolor mają morele?
Morele
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE