PRZETWORY Z MORELI: przyprawy, które pasują do dżemów i konfitur z moreli [rozmaryn, wanilia, lawenda]

2022-07-20 16:22

Do przetworów z moreli nie warto dodawać tony cukru. Lepiej użyć aromatycznych przypraw, ziaren lub nasion - dzięki czemu stworzymy nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze dżemy. Zobaczcie, z czym łączyć morele, robiąc przetwory!

PRZETWORY Z MORELI: przyprawy, które pasują do dżemów i konfitur z moreli [rozmaryn, wanilia, lawenda]
Autor: Shutterstock Morele doskonale komponują się z przyprawami, które podkreślają smak przetworów

Spis treści

  1. Przetwory z moreli z laską wanilii
  2. Przetwory z moreli z rozmarynem
  3. Przetwory z moreli z innymi przyprawami
  4. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść morele

Nie ma niczego lepsze na śniadanie niż własnoręcznie zrobiony dżem morelowy. Konfitura z moreli nie musi być jednak wysokokaloryczna - wystarczy, że zamiast kilograma cukru dodamy do niej przyprawy. Jakie wybierać, aby tworzyć pyszne przetwory z moreli?

Przetwory z moreli z laską wanilii

Aby przygotować aromatyczny dżem morelowy, trzeba wypestkować kilogram owoców, przygotować szklankę cukru (ok. 250 g), laskę wanilii oraz sok z cytryny. Morele należy zasypać cukrem, przykryć i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie trzeba je gotować przez 3 dni, codziennie przez 20 minut. Przy ostatnim gotowaniu, kiedy dżem ma już pożądaną konsystencję, dodajemy do niego sok z cytryny i laskę wanilii. Całość przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i pasteryzujemy.

Przetwory z moreli z rozmarynem

Kolejną znakomitą przyprawą do przetworów z moreli jest rozmaryn. Przegryza się on ze słodyczą owoców i nadaje całości subtelnego smaku. Rozmaryn należy dodać w ostatniej fazie przygotowywania przetworów, analogicznie jak robiliśmy to w przypadku wanilii.

Przetwory z moreli z innymi przyprawami

Z morelami doskonale łączą się również cynamon, kardamon, werbena cytrynowa, migdały i... lawenda. Decydując się na to ostatnie połączenie, warto zaopatrzyć się w olejek eteryczny i dodać kilka kropel do przetworów z moreli. Dzięki temu unikniemy zbyt intensywnego aromatu lawendy w dżemie. Jeśli jednak chcemy korzystać ze świeżych kwiatów lawendy, powinniśmy przed smażeniem zawinąć je w gazę i zdjąć je z patelni po kilkunastu minutach.

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść morele

Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?

Zobacz naszą galerię z pysznymi przepisami na przetwory z moreli

Morele - co wiesz o słonecznych owocach?

Pytanie 1 z 10
Jaki kolor mają morele?
Morele