Przetwory z moreli: morele w rumowej zalewie

Przetwory z moreli: morele w rumowej zalewie
Autor: thinkstockphotos.com Morele z aromatem rumu - palce lizać!
łatwy
15 min
4

Letni aromat moreli plus słodkawo-wytrawny smak rumu? To znakomite połączenie, a przy okazji pomysł na letnie przetwory. Sprawdź nasz przepis na morele w rumowej zalewie.

Chutney z pomidorów i moreli

Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej

SKŁADNIKI

  • 1 kg wypestkowanych moreli
  • 500-600 g cukru
  • 0,75 l - 1 l rumu
  • spirytus: na każde 500 ml rumu ok. 150 ml spirytusu
  • 1-2 laski cynamonu lub wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę.
  • Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować. Obrane owoce ułożyć w słoju, dodać wanilię bądź cynamon.
  • Cukier rozpuścić w alkoholu i tak przygotowanym alkoholowym syropem zalać owoce - aż do całkowitego ich przykrycia.
  • Naczynie zamknąć szczelnie (warto pod wieczkiem okręcić wlot słoika cienką folią) i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.