Lekka nalewka z moreli: przepis na domową nalewkę morelową

2021-07-30
Lekka nalewka z moreli: przepis
Autor: Shutterstock Nalewka z moreli  powinna stać 5 miesięcy - warto poczekać, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Lekka nalewka z moreli to delikatny smak moreli w środku zimy - bo by jej skosztować, czekać należy 5 miesięcy. Jednak warto, bo mimo niewielkiej zawartości alkoholu, nalewka pięknie pachnie i ma mocno morelowy smak.

SKŁADNIKI

  • 1 kg moreli
  • 1 l spirytusu
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 30 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele umyć i wypestkować. Przelać wrzątkiem i podzielić na niewielkie kawałki.
  • Włożyć do 5-litrowego słoja i zalać 750 ml spirytusu. Słój odstawić w ciepłe i jasne miejsce na 8 tygodni, co kilka dni potrząsać lekko słojem, by owoce lepiej się macerowały.
  • Po  tym czasie niegazowaną wodę mineralną zagotować, dodać cukier, nie mieszać. Odstawić do ostudzenia.
  • Letni syrop wymieszać z resztą spirytusu, wlać do słoja z nalewką. Pozostawić na tydzień.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtry do  kawy. Przelać do  słoików lub butelek.
  • Odstawić w ciemne i chłodne miejsce  na 3 miesiące.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Redakcja
więcej