Lekka nalewka z moreli: przepis na domową nalewkę morelową
2021-07-30
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Lekka nalewka z moreli to delikatny smak moreli w środku zimy - bo by jej skosztować, czekać należy 5 miesięcy. Jednak warto, bo mimo niewielkiej zawartości alkoholu, nalewka pięknie pachnie i ma mocno morelowy smak.
SKŁADNIKI
- 1 kg moreli
- 1 l spirytusu
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 30 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele umyć i wypestkować. Przelać wrzątkiem i podzielić na niewielkie kawałki.
- Włożyć do 5-litrowego słoja i zalać 750 ml spirytusu. Słój odstawić w ciepłe i jasne miejsce na 8 tygodni, co kilka dni potrząsać lekko słojem, by owoce lepiej się macerowały.
- Po tym czasie niegazowaną wodę mineralną zagotować, dodać cukier, nie mieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Letni syrop wymieszać z resztą spirytusu, wlać do słoja z nalewką. Pozostawić na tydzień.
- Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtry do kawy. Przelać do słoików lub butelek.
- Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.