Chutney z pomidorów i moreli: do mięs i przekąsek
2021-03-29

średni
80 min
4
Chutney (czatnej) to słodko-wytrawny, aromatyczny sos o konsystencji dżemu. Stanowi specjalność kuchni indyjskiej, ale też w Europie radzi sobie znakomicie. Warto przyrządzić jego ciekawy wariant z polskimi owocami i warzywami sezonowymi. Podajemy przepis na chutney z pomidorów i moreli.
Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami
Morele w zalewie rumowej
Szybki dżem morelowy
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 400 g moreli lub brzoskwiń
- 6 cebul
- 2 szklanki octu 6-proc.
- 1,5 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki soku z pomarańczy
- pół szklanki soku z cytryny
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki oleju
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3 łyżeczki kminku
- czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele obrać ze skórki i zmiksować.
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę posiekać.
- Podsmażyć na oleju gorczycę i kminek, po ostudzeniu zmiażdżyć wałkiem lub w moździerzu.
- Wodę wymieszać z octem i sokami, dodać cukier, zagotować.
- Do zalewy włożyć pomidory, cebulę i morele oraz pozostałe składniki i nie przykrywając, gotować na małym ogniu ok. 1 godziny.
- Gorący chutney włożyć do gorących, suchych, wypieczonych w piekarniku słoiczków i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.