Morele na zimę: przepis na przecier z moreli

Morele na zimę: przepis na przecier z moreli
Autor: thinkstockphotos.com Przecier morelowy wymaga mniejszej ilości cukru niż dżem czy konfitura
łatwy
20 min
4

Podajemy prosty przepis na przecier z moreli. Konfitury, dżemy, przeciery - z moreli można robić wiele przetworów, tak by uchwycić ich wspaniały smak na zimę.

Klasyczna konfitura morelowa

Morele w syropie

Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram moreli
  • 250 g cukru
  • szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na przecier nadają się nawet bardzo dojrzałe morele. Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki.
  • Gotujemy wodę, wrzucamy do niej morele i gotujemy całość przez 10 minut. Następnie wodę odcedzamy, a owoce przecieramy.
  • Do przetartej masy dodajemy cukier, zagotowujemy przecier. Gotowy rozlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.