Morele na zimę: przepis na przecier z moreli
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Podajemy prosty przepis na przecier z moreli. Konfitury, dżemy, przeciery - z moreli można robić wiele przetworów, tak by uchwycić ich wspaniały smak na zimę. Przecier z moreli idealnie nadaje się jako dodatek do deserów dla małych i dużych
SKŁADNIKI
- 1 kilogram moreli
- 250 g cukru
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na przecier nadają się nawet bardzo dojrzałe morele. Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki.
- Gotujemy wodę, wrzucamy do niej morele i gotujemy całość przez 10 minut. Następnie wodę odcedzamy, a owoce przecieramy.
- Do przetartej masy dodajemy cukier, zagotowujemy przecier. Gotowy rozlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne wspaniałe przetwory z moreli