Właściwości moreli. Dlaczego warto jeść morele?

Właściwości moreli

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Morele to prawdziwa skarbnica witamin i cennych substancji odżywczych.

Morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii. Wpływają także na naszą urodę. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść morele.

Dlaczego warto jeść morele?

W morelach występują m.in.:

  • witaminy z grupy B

  • witamina C

  • witamina PP

  • prowitamina A

  • sole mineralne

  • flawonoidy

  • garbniki

  • pektyna

  • niewielka ilość skrobi

  • kwasy organiczne (w tym m.in.: winowy, cytrynowy i jabłkowy)

  • dość dużo cukrów

W nasionach słodkich występuje sporo witamin z grupy B oraz olej tłusty. Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor.

Morele - właściwości zdrowotne

Jedzenie moreli poprawia trawienie i zapobiega anemii. Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso.

Morele dobre są jako przekąska dla sportowców. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.

Owoce te mają też beta-karoten, przeciwutleniacz, chroniący nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Ponoć wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd.

Znaczenie lecznicze ma też gumożywica, która wycieka ze zranionych pni i konarów drzew morelowych. Jest bogata w sole mineralne, białka, kwas glikuronowy, galaktozę i arabinozę. Przyjmowana doustnie ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.