Jak zrobić sok z czeremchy? Sprawdzony przepis z 3 składników

2023-09-05 12:23

Sok z czeremchy ma nie tylko oryginalny aromat i wyrazisty smak. Zawiera wiele cennych prozdrowotnych substancji, witamin i składników mineralnych. Domowy sok z owoców czeremchy warto więc mieć w domu. Dzięki temu prostemu przepisowi możecie przygotować kilka butelek soku czeremchowego na zimę. Poznajcie sprawdzony przepis na sok z czeremchy z 3 składników.

sok z czeremchy
Autor: Shutterstock Idealny na zimie sok z czeremchy to zastrzyk zdrowia zamknięty w słoiku.

Spis treści

  1. Właściwości soku z czeremchy
  2. Jak zrobić domowy sok z czeremchy?
  3. Jak stosować sok z czeremchy?
  4. Sok z czeremchy – przepis krok po kroku

Właściwości soku z czeremchy

Czeremcha i jej wpływ na zdrowie znane są od tysięcy lat. Wykorzystywano ją już w starożytności. Czeremcha jest bogata w witaminy i minerały. Pozytywnie wpływa na zdrowie i zapewnia prawidłową pracę całego organizmu. Zawiera błonnik, rutynę, karotenoidy i flawonoid oraz naturalne barwniki roślinne. Owoce czeremchy to źródło witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Jest skarbnicą antyoksydantów. To związki, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, a także działają przeciw rozwojowi chorób serca i oczu, cukrzycy, udarom oraz nowotworom. Owoce czeremchy są bogate w potas, wapń i fosfor.

Czeremcha wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwkaszlowe. Łagodzi infekcje związane z górnymi drogami oddechowymi. Pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jest wskazana w problemach z układem pokarmowym i zapewnia prawidłową pracę wątroby. Łagodzi stres, lęki i zmęczenie.

Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?

Jak zrobić domowy sok z czeremchy?

Przepis na sok czeremchowy nie jest skomplikowany. Aby przetwory z czeremchy udały się za pierwszym razem, należy postępować według przepisu.

Owoce czeremchy na sok powinny być dojrzałe o napiętej i błyszczącej skórce. Ich barwa powinna być bardzo ciemna, prawie czarna. Najlepiej zbierać je na przełomie sierpnia i września.

Po zebraniu owoce czeremchy należy przebrać, oczyścić i umyć. Następnie gotuje się je około 20 minut w wodzie. Tak przygotowane owoce odstawia się na całą noc, a kolejnego dnia odcedza. Ponownie zagotowuje się je w wodzie i odciska. Najlepsza będzie do tego gaza. Warto też założyć rękawiczki, ponieważ owoce mogą zafarbować skórę dłoni. Sok, który powstał po odciśnięciu owoców czeremchy, przelewa się do garnka i zagotowuje razem z cukrem. Do soku zamiast cukru można też dodać płynny miód. Gorący, gęsty i aromatyczny sok przelewa się do słoików lub butelek. Przetwory z czeremchy warto zapasteryzować. Sok czeremchowy przechowuje się w ciemnym i suchym miejscu jak szafka kuchenna czy spiżarnia.

Jak stosować sok z czeremchy?

Domowy sok czeremchowy ma intensywny aromat i wyrazisty smak. Dzięki dodatkowi cukru lub miodu jest w sam raz słodki. Wykorzystuje się go tak samo jak inne domowe soki owocowe. Pysznie smakuje wymieszany z wodą. W lecie można przygotować z niego orzeźwiającą lemoniadę, dodając do wody z sokiem czeremchowym plasterki cytryny, listki świeżej mięty i kostki lodu. Podkręci smak drinków z alkoholem. Odrobina soku z czeremchy wzbogaci herbatę w jesienne i zimowe wieczory. Już jeden kubek herbaty z sokiem czeremchowym rozgrzeje, doda energii i dostarczy niezbędnych substancji odżywczych.

Sok z czeremchy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg świeżych owoców czeremchy
  • 6 szklanek wody
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

1. Przebrane, oczyszczone i umyte owoce czeremchy przełożyć do garnka. Wlać 4 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.

2. Garnek zestawić z ognia, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

3. Następnego dnia przecedzić przez sitko, a owoce przełożyć do rondelka. Wlać 2 szklanki wody i zagotować.

4. Owoce odcisnąć z nadmiaru wody za pomocą gazy. Powstały sok przelać do garnka i wsypać cukier. Wymieszać i zagotować.

5. Gorący sok przelać do wyparzonych i osuszonych słoików lub butelek. Zapasteryzować.

6. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na przetwory z malin. Możesz sprawdzić swoją wiedzę o przetworach, rozwiązując szybki quiz, który znajdziesz poniżej.

Quiz. Myślisz, że znasz się na przetworach? Wyłożysz się na 6 pytaniu

Pytanie 1 z 10
Z jakich owoców przyrządza się powidła?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE