Czeremcha - co zrobić z owoców czeremchy zwyczajnej i amerykańskiej?
W naszym kraju pokutuje pogląd, ze owoce czeremchy są trujące. Nic bardziej mylnego - czeremcha jest w takim samym stopniu trująca, jak jabłka, wiśnie czy śliwki (ich pestki również zawierają toksyczny cyjanowodór). Miąższ owoców można jeść bez obaw na surowo, jeśli jednak nadal mamy wątpliwości, wystarczy owoce poddać obróbce termicznej, aby pozbyć się toksycznych związków.
Spis treści
- Kiedy zbierać owoce czeremchy i co z nich zrobić?
- Czeremcha zwyczajna i czeremcha amerykańska
- Właściwości owoców czeremchy
- Sprawdź w galerii , jak po kroku zrobić sok owocowy w sokowniku!
Samuel Thayer, zwolennik odżywiania tylko tymi produktami, które znajdziemy w lesie czy na łące, sugeruje w swojej książce "Nature's Garden", że można przeżyć nawet kilka miesięcy odżywiając się jedynie owocami czeremchy. Nikogo oczywiście nie zachęcamy do tak ekstremalnych wyzwań, jednak warto przyjrzeć się tym dziko rosnącym owocom i włączyć je do swojego menu. W ich postaci natura daje nam bowiem skarbnicę substancji odżywczych.
Kiedy zbierać owoce czeremchy i co z nich zrobić?
Owoce czeremchy najlepiej zbierać, kiedy są już mocno dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe i pomarszczone. Wtedy są najsłodsze i najsmaczniejsze i znakomicie nadają się do przetworzenia. Owoce czeremchy można jeść na surowo, dodawać do koktajli i sałatek. Najlepiej ich smak wydobywają przetwory. Z czeremchy można robić galaretki, dżemy, konfitury i nalewki. Te niewielkie pestkowce świetnie nadają się także do suszenia.
Czeremchówka: przepis na nalewkę z czeremchy
Sok z czeremchy - słodki i esencjonalny sok owocowy
Czeremcha zwyczajna i czeremcha amerykańska
To tylko dwa w kilku gatunków czeremchy. Jednak to właśnie one są najczęściej spotykane w Polsce. Czeremcha zwyczajna to nasza swojska, europejska odmiana czeremchy - występująca dziko na terenach Azji i Europy. Jest nieco mniejsza i wcześniej owocuje. Czeremcha amerykańska nazywana również późną, to już sporej wielkości drzewo, którego owoce można zbierać jesienią - we wrześniu i październiku. Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa, skąd została sprowadzona. Obie rośliny są kojarzone raczej nie ze względu na owoce, a na kwiaty. Czeremcha zakwita wiosną wydając kwiaty o mocnym urzekającym zapachu. Można je zbierać i parzyć świeże lub ususzyć na aromatyczne zimowe napary.
Czeremchy rosną zazwyczaj w lasach, na nieużytkach. Lubią wilgotne podłoże. więc można je często spotkać na terenach przybrzeżnych - nad jeziorami i rzekami. Ich owoce to niewielkie pestkowce, początkowo zielone - wraz z dojrzewaniem zmieniają kolor na czerwony, a następnie prawie czarny.
Właściwości owoców czeremchy
Owoce czeremchy są cenione przez znawców za wyrazisty, słodko-cierpki smak, wydatkową jędrność i intensywny aromat. Wykazują właściwości prozdrowotne podobne do owoców czarnego bzu - zawierają dużo witaminy C, potasu, karotenoidów, antocyjanów, rutyny i błonnika. Właściwości prozdrowotne mają także napary z kwiatów, liści i kory. Zarówno owoce, jak i pozostałe części mają działanie antyoksydacyjne, moczopędne i przeczyszczające. Ponadto działają antyseptycznie i przeciwbakteryjnie, są więc dobrym remedium na ból gardła i kaszel. Znany jest również zbawienny wpływ owoców i liści czeremchy na kobiecy układ rozrodczy - dzięki silnemu działaniu ściągającemu napar z czeremchy stosowany jest przy silnych krwawieniach miesięcznych oraz krwawieniach międzymiesiączkowych, dla wyregulowania cyklu.