Sok z czeremchy - słodki i esencjonalny sok owocowy
2021-08-25
łatwy
35 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sok z czeremchy jest niesamowicie aromatyczny, a przy tym zdrowy i smaczny. To znakomita baza do napojów, wystarczy rozcieńczyć go nieco wodą i zdrowe picie gotowe.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki owoców czeremchy
- 2-3 szklanki wody
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce oberwać z gałązek, przebrać i umyć.
- Owoce wrzucić do garnka, wlać tyle wody aby dokładnie przykryła owoce.
- Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, gotować jeszcze 5 minut.
- Garnek zdjąć z ognia, przykryć i owinąć kocem. Zostawić na kilka godzin.
- Sok przecedzić, owoce bardzo dokładnie odcisnąć.
- Sok ponownie postawić na ogniu, dodać 2 szklanki cukru na każdy litr soku/syropu.
- Dodać również sok z cytryny do smaku. Soku już nie gotować, a jedynie doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
- Syrop przelać do czystych słoiczków lub butelek, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
- Przykryć kocem i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów