Sok z czeremchy - słodki i esencjonalny sok owocowy
2024-10-04
łatwy
35 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sok z czeremchy jest niesamowicie aromatyczny, a przy tym zdrowy i smaczny. To znakomita baza do napojów, wystarczy rozcieńczyć go nieco wodą i zdrowe picie gotowe.
Zalety owoców czeremchy
Owoce czeremchy mają wiele zalet, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i kulinarnym:
- Bogactwo antyoksydantów – czeremcha zawiera dużo przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, wspomagając ochronę organizmu przed starzeniem się i chorobami.
- Wspieranie układu pokarmowego – owoce czeremchy mogą działać łagodząco na dolegliwości żołądkowe i wspierać trawienie, zwłaszcza dzięki obecności błonnika.
- Wysoka zawartość witamin i minerałów – czeremcha jest źródłem witamin, takich jak witamina C, oraz minerałów, m.in. potasu i magnezu, które wspierają odporność i pracę serca.
- Właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne – owoce czeremchy wykazują działanie łagodzące stany zapalne oraz mogą wspierać walkę z infekcjami.
- Wszechstronność kulinarna – owoce czeremchy świetnie nadają się do przetworów, takich jak dżemy, soki czy nalewki, a także mogą być używane do wypieków i deserów.
Owoce te, choć mniej popularne, są cennym źródłem zdrowych składników i wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz jak krok po kroku zrobić sok z sokownika
SKŁADNIKI
- 4 szklanki owoców czeremchy
- 2-3 szklanki wody
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce oberwać z gałązek, przebrać i umyć.
- Owoce wrzucić do garnka, wlać tyle wody aby dokładnie przykryła owoce.
- Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, gotować jeszcze 5 minut.
- Garnek zdjąć z ognia, przykryć i owinąć kocem. Zostawić na kilka godzin.
- Sok przecedzić, owoce bardzo dokładnie odcisnąć.
- Sok ponownie postawić na ogniu, dodać 2 szklanki cukru na każdy litr soku/syropu.
- Dodać również sok z cytryny do smaku. Soku już nie gotować, a jedynie doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
- Syrop przelać do czystych słoiczków lub butelek, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
- Przykryć kocem i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów