Sok z czeremchy - słodki i esencjonalny sok owocowy

Sok z czeremchy - słodki i esencjonalny sok owocowy
Autor: Shutterstock Sok z czeremchy w szklankach i świeże owoce oraz liście
łatwy
35 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sok z czeremchy jest niesamowicie aromatyczny, a przy tym zdrowy i smaczny. To znakomita baza do napojów, wystarczy rozcieńczyć go nieco wodą i zdrowe picie gotowe.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki owoców czeremchy
  • 2-3 szklanki wody
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce oberwać z gałązek, przebrać i umyć.
  • Owoce wrzucić do garnka, wlać tyle wody aby dokładnie przykryła owoce.
  • Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, gotować jeszcze 5 minut.
  • Garnek zdjąć z ognia, przykryć i owinąć kocem. Zostawić na kilka godzin.
  • Sok przecedzić, owoce bardzo dokładnie odcisnąć.
  • Sok ponownie postawić na ogniu, dodać 2 szklanki cukru na każdy litr soku/syropu.
  • Dodać również sok z cytryny do smaku. Soku już nie gotować, a jedynie doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
  • Syrop przelać do czystych słoiczków lub butelek, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
  • Przykryć kocem i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej