Sok z czeremchy - słodki i esencjonalny sok owocowy

Sok z czeremchy - słodki i esencjonalny sok owocowy
Autor: Shutterstock Sok z czeremchy w szklankach i świeże owoce oraz liście
łatwy
35 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sok z czeremchy jest niesamowicie aromatyczny, a przy tym zdrowy i smaczny. To znakomita baza do napojów, wystarczy rozcieńczyć go nieco wodą i zdrowe picie gotowe.

Zalety owoców czeremchy

Owoce czeremchy mają wiele zalet, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i kulinarnym:

  • Bogactwo antyoksydantów – czeremcha zawiera dużo przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, wspomagając ochronę organizmu przed starzeniem się i chorobami.
  • Wspieranie układu pokarmowego – owoce czeremchy mogą działać łagodząco na dolegliwości żołądkowe i wspierać trawienie, zwłaszcza dzięki obecności błonnika.
  • Wysoka zawartość witamin i minerałów – czeremcha jest źródłem witamin, takich jak witamina C, oraz minerałów, m.in. potasu i magnezu, które wspierają odporność i pracę serca.
  • Właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne – owoce czeremchy wykazują działanie łagodzące stany zapalne oraz mogą wspierać walkę z infekcjami.
  • Wszechstronność kulinarna – owoce czeremchy świetnie nadają się do przetworów, takich jak dżemy, soki czy nalewki, a także mogą być używane do wypieków i deserów.

Owoce te, choć mniej popularne, są cennym źródłem zdrowych składników i wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz jak krok po kroku zrobić sok z sokownika

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki owoców czeremchy
  • 2-3 szklanki wody
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce oberwać z gałązek, przebrać i umyć.
  • Owoce wrzucić do garnka, wlać tyle wody aby dokładnie przykryła owoce.
  • Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, gotować jeszcze 5 minut.
  • Garnek zdjąć z ognia, przykryć i owinąć kocem. Zostawić na kilka godzin.
  • Sok przecedzić, owoce bardzo dokładnie odcisnąć.
  • Sok ponownie postawić na ogniu, dodać 2 szklanki cukru na każdy litr soku/syropu.
  • Dodać również sok z cytryny do smaku. Soku już nie gotować, a jedynie doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.
  • Syrop przelać do czystych słoiczków lub butelek, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
  • Przykryć kocem i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej