Do blendera wrzucam 4 składniki. Ten energetyczny koktajl jest pyszny i wspomaga metabolizm

koktajl z malin i buraka
Autor: Shutterstock Z malin i buraka zrób prozdrowotny koktajl. Dba o linię i dostarcza mnóstwo witamin.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy połączenie malin i buraka jest dobre i zdrowe? Najlepiej się o tym przekonać, wykorzystując prosty i ekspresowy przepis na pyszny i pełen witamin koktajl z tych dwóch składników. Napój jest smaczny i świetnie wpływa na metabolizm, więc można go stosować w czasie diety odchudzającej. Zobaczcie, jak zrobić zdrowy koktajl z malin i buraka.

Czy koktajl z malin i buraka jest zdrowy?

Zastanawiacie się, czy połączenie malin i buraka w koktajlu jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Domowy napój przygotowany z malin i buraka to pełen witamin i minerałów napój. Oba składniki są skarbnicą substancji odżywczych i świetnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Ich połączenie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

  • Wsparcie dla serca – dzięki azotanom z buraków i antyoksydantom z malin koktajl wpływa na prawidłową pracę serca.
  • Działanie przeciwzapalne – napój wspomaga łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.
  • Wsparcie układu trawiennego – dzięki wysokiej zawartości błonnika koktajl poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm
  • Poprawa wydolność fizycznej – koktajl z malin i buraków zwiększa przepływ krwi do mięśni, co przekłada się na lepsze wyniki w aktywności fizycznej.

Jak zrobić koktajl z malin i buraka?

Przepis na pyszny i pełen zdrowia koktajl z dodatkiem malin i buraka jest bardzo łatwy. Lista składników obejmuje tylko cztery produkty. Do koktajlu można wykorzystać świeże maliny, a poza sezonem idealnie sprawdzą się mrożone owoce. Zanim burak trafi do blendera, należy go wcześniej ugotować lub upiec. Jeżeli nie macie na to czasu, w sklepach dostępne są gotowe ugotowane buraczki. Należy ich szukać w lodówka w działach z warzywami i owocami. Koktajl przyrządza się na bazie mleka roślinnego. Sprawdzi się też kefir lub płynny jogurt naturalny. Smak koktajlu z malin i buraka podkręca sok z cytryny.

Przygotowanie domowego koktajlu z malin i buraka jest ekspresowe. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładki koktajl, a następnie przelać do szklanek. Gotowe!

Jak pić koktajl z malin i buraka?

Nie ma jednej idealnej pory na picie koktajlu z malin i buraka. Najważniejsze jest, aby spożywanie tego smacznego i zdrowego napoju dostosować do swojego stylu życia i potrzeb, a także pić regularnie. Należy unikać picia go tuż przed snem, ponieważ buraki mogą działać pobudzająco.

Koktajl z malin i buraka to świetne uzupełnienie składników odżywczych. Dzięki płynnej konsystencji witaminy i minerały szybciej się wchłaniają. To zdrowy i odżywczy sposób na rozpoczęcie dnia. Dostarczy energii, witamin i błonnika, który zapewni uczucie sytości na dłużej. Koktajl wypity na dwie godziny przed treningiem poprawi wydolność fizyczną i zmniejszy uczucie zmęczenia podczas ćwiczeń. Z kolei po treningu dostarczy witamin i minerałów, które pomogą w regeneracji mięśni i uzupełnieniu elektrolitów. Może być też zdrową alternatywą dla słodkich przekąsek i urozmaiceniem menu podczas diety odchudzającej. Nie zawiera dodatkowego cukru i jest niskokaloryczny. Dzięki zawartości witaminy C i antyoksydantów koktajl z malin i buraka wspomaga budowanie odporności, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka napoju roślinnego, kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego
  • 150 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 burak ugotowany lub upieczony
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obranego buraka pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do blendera przełożyć kawałki buraka i maliny.
  • Wlać napój roślinny, kefir lub jogurt oraz sok z cytryny.
  • Składniki zmiksować na gładki koktajl.
  • Przelać do szklanek i podawać od razu.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej