Upiecz, a nie gotuj. Tak przyrządzone buraki smakują obłędnie i są zdrowe
Buraki to pełne zdrowia warzywa korzeniowe, które można wykorzystać jako dodatek lub główny składnik wielu różnych dań, a nawet słodkich wypieków. Potrawy będą smakować wybitnie, jeżeli buraki upiecze się w piekarniku. Dzięki temu zyskają głęboki smak, przyjemny aromat i zachowają wiele cennych składników odżywczych. Jak upiec buraki w piekarniku? Poznajcie niezawodny przepis na pieczone buraki.
Spis treści
- Jakie właściwości mają buraki?
- Jak upiec buraki w piekarniku?
- Do czego wykorzystać pieczone buraki?
- Pieczenie buraków w piekarniku – przepis krok po kroku
Jakie właściwości mają buraki?
Buraki są źródłem wielu prozdrowotnych substancji. Zawierają mnóstwo minerałów jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. To skarbnica kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny i odpornościowy, pomagają wyregulować ciśnienie i poziom cholesterolu, a także zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Przyrządzając buraki w domu, warto wiedzieć, że najwięcej cennych składników odżywczych ginie podczas gotowania w wodzie. Zupełnie inaczej jest w przypadku pieczenia. Buraki pieczone w piekarniku zachowują witaminy, minerały i inne substancje odżywcze, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu.
Jak upiec buraki w piekarniku?
Pieczenie buraków w piekarniku nie jest skomplikowane. Wszystkie buraki przeznaczone do pieczenia powinny być tej samej wielkości. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie buraków, ponieważ piecze się je razem ze skórką. Osuszone buraki należy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i zawinąć w papier do pieczenia, który powinno się zwilżyć wodą. Następnie buraki owija się folią aluminiową. Tak przygotowanie buraki można piec. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia buraków to maksymalnie 90 minut. Po godzinie należy sprawdzić, czy buraki są już upieczone. Jeżeli będą twarde w środku, trzeba je jeszcze dopiec. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Większe pieką się dłużej, a mniejsze krócej.
Do czego wykorzystać pieczone buraki?
Buraki pieczone w piekarniku mają pyszny głęboki smak i niesamowity aromat. Są soczyste i delikatnie słodkie. Sprawdzą się jako składnik wielu potraw mięsnych, wegetariańskich czy wegańskich. Dobrym pomysłem na wykorzystanie pieczonych buraków jest zupa, wege burgery i zasmażane buraczki do obiadu. Pieczone buraki pysznie smakują jako składnik sałatek. Można zrobić z nich smakowitą domową ćwikłę lub przyrządzić z ich przetwory. Dobrym przykładem są tarte buraczki do słoika, które smakują obłędnie.
Pieczenie buraków w piekarniku – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyte buraki osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić końce.
2. W każdym buraku za pomocą wykałaczki zrobić po kilka niewielkich nakłuć.
3. Buraki natrzeć olejem i oprószyć solą.
4. Każdego buraka zawinąć zwilżonym wodą papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Ułożyć na blasze.
5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 1,5 godziny.
6. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie odwinąć z folii aluminiowej i papieru do pieczenia.
7. Wykorzystać do dań mięsnych, wegetariańskich, sałatek i przekąsek.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na przetwory z buraków. Poniżej znajdziesz też szybki quiz, w którym sprawdzisz swoją wiedzę o czerwonych warzywach.