Ćwikła jak u babci – domowy przepis na ostrą, aromatyczną ćwikłę z chrzanem

Ćwikła z chrzanem
Autor: Shutterstock, Shutterstock Chrzan i gotowane buraki to cały sekret dobrej ćwikły
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowa ćwikła z chrzanem to niezastąpiony, pikantny dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs – zwłaszcza w święta. Tradycyjnie pojawia się na wielkanocnym stole, kusząc intensywnym kolorem i wyrazistym smakiem. Najlepsza? Oczywiście ta przygotowana własnoręcznie – z domowym chrzanem, który pozwala idealnie dopasować ostrość do gustu domowników.

Dlaczego warto jeść ćwikłę nie tylko od święta?

Ćwikła z chrzanem to klasyk, który od pokoleń rozgrzewa wielkanocne stoły – i nie tylko za sprawą ostrości! W wielu domach przygotowanie ćwikły to niemal rytuał – babcie gotują i trą buraki, dziadkowie ścierają chrzan, a wnuki... uciekają z powodu łez. Ale warto! Bo domowa ćwikła z chrzanem nie ma sobie równych – idealna do pieczonych mięs, wędlin i pasztetów. A najlepiej smakuje wtedy, gdy ostrość dopasowana jest do gustu całej rodziny.

Ćwikła to jednak nie tylko smak i tradycja, ale też spora dawka zdrowia. Buraki są bogate w żelazo, błonnik i przeciwutleniacze, wspomagają pracę wątroby i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Z kolei chrzan to naturalny antybiotyk – ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wspomaga trawienie i oczyszcza zatoki. Ten duet to prawdziwy zastrzyk energii – szczególnie przy świątecznym, nieco cięższym menu.

Zobacz też: Chrzan z żurawiną: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc

Zobacz również top naszych przepisów na zimne sosy

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg buraków
  • 4 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) - lub więcej - zależnie od upodobań
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować w mundurkach, aż będą miękkie.
  • Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ew. dosłodzić.  Jeśli wolimy ćwikłę bardziej ostrą, dodajemy do buraków chrzan po jednej  łyżce, aż osiągniemy pożądany stopień ostrości.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej