Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis

Ćwikła z chrzanem
Autor: Shutterstock Chrzan i gotowane buraki to cały sekret dobrej ćwikły
łatwy
20 min
4

Domowa ćwikła to bardzo lubiany pikantny dodatek do wędlin, pasztetów, pieczonych mięs. Ćwikła z chrzanem tradycyjnie gości na świątecznym stole. Najlepsza jest przygotowana samodzielnie, z domowym chrzanem - możemy wtedy dopasować jej  ostrość do gustu domowników.

Zobacz: Chrzan z żurawiną: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg buraków
  • 4 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) - lub więcej - zależnie od upodobań
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować w mundurkach, aż będą miękkie.
  • Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ew. dosłodzić.  Jeśli wolimy ćwikłę bardziej ostrą, dodajemy do buraków chrzan po jednej  łyżce, aż osiągniemy pożądany stopień ostrości.