Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis

2019-04-12
Ćwikła z chrzanem
Autor: Shutterstock Chrzan i gotowane buraki to cały sekret dobrej ćwikły
łatwy
20 min
4

Domowa ćwikła to bardzo lubiany pikantny dodatek do wędlin, pasztetów, pieczonych mięs. Ćwikła z chrzanem tradycyjnie gości na świątecznym stole. Najlepsza jest przygotowana samodzielnie, z domowym chrzanem - możemy wtedy dopasować jej  ostrość do gustu domowników.

Zobacz: Chrzan z żurawiną: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc

Składniki

1/2 kg buraków

4 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) - lub więcej - zależnie od upodobań

sok z cytryny do smaku

1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować w mundurkach, aż będą miękkie.

Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ew. dosłodzić.  Jeśli wolimy ćwikłę bardziej ostrą, dodajemy do buraków chrzan po jednej  łyżce, aż osiągniemy pożądany stopień ostrości.