Ćwikła jak u babci – domowy przepis na ostrą, aromatyczną ćwikłę z chrzanem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowa ćwikła z chrzanem to niezastąpiony, pikantny dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs – zwłaszcza w święta. Tradycyjnie pojawia się na wielkanocnym stole, kusząc intensywnym kolorem i wyrazistym smakiem. Najlepsza? Oczywiście ta przygotowana własnoręcznie – z domowym chrzanem, który pozwala idealnie dopasować ostrość do gustu domowników.
Dlaczego warto jeść ćwikłę nie tylko od święta?
Ćwikła z chrzanem to klasyk, który od pokoleń rozgrzewa wielkanocne stoły – i nie tylko za sprawą ostrości! W wielu domach przygotowanie ćwikły to niemal rytuał – babcie gotują i trą buraki, dziadkowie ścierają chrzan, a wnuki... uciekają z powodu łez. Ale warto! Bo domowa ćwikła z chrzanem nie ma sobie równych – idealna do pieczonych mięs, wędlin i pasztetów. A najlepiej smakuje wtedy, gdy ostrość dopasowana jest do gustu całej rodziny.
Ćwikła to jednak nie tylko smak i tradycja, ale też spora dawka zdrowia. Buraki są bogate w żelazo, błonnik i przeciwutleniacze, wspomagają pracę wątroby i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Z kolei chrzan to naturalny antybiotyk – ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wspomaga trawienie i oczyszcza zatoki. Ten duet to prawdziwy zastrzyk energii – szczególnie przy świątecznym, nieco cięższym menu.
Zobacz też: Chrzan z żurawiną: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc
Zobacz również top naszych przepisów na zimne sosy
SKŁADNIKI
- 1/2 kg buraków
- 4 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) - lub więcej - zależnie od upodobań
- sok z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować w mundurkach, aż będą miękkie.
- Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ew. dosłodzić. Jeśli wolimy ćwikłę bardziej ostrą, dodajemy do buraków chrzan po jednej łyżce, aż osiągniemy pożądany stopień ostrości.