Buraczki zasmażane: przepis. Tradycyjne domowe buraczki

Buraczki zasmażane: przepis. Tradycyjne domowe buraczki
Autor: Shutterstock Buraczki zasmażane to klasyczne danie polskiej kuchni.
łatwy
25 min
4

Buraczki zasmażane to jarzynka tradycyjnie podawana do pieczonych mięs, szczególnie zaś do kaczki i królika w śmietanie. Buraczki zasmażane łatwo jest przyrządzić. Lubią je prawie wszyscy, a na dodatek warto pamiętać, że jedzenie buraków w każdej postaci jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia!

Buraczki zasmażane można dodatkowo połączyć ze startym jabłkiem albo ze startą lub drobno posiekaną cebulą. Warto te dodatki przesmażyć na maśle. Można przygotować buraczki tylko z jabłkiem albo tylko z cebulą, można do nich dodać też oba składniki jednocześnie.

Zasmażane buraczki? Zobacz WIDEO

Do czego podać zasmażane buraczki?

Buraczki tradycyjnie podaje się do kaczki, zająca i królika.

Kaczka pieczona z nadzieniem   Zając w śmietanie   Królik duszony w occie balsamicznym

Zasmażane buraczki doskonale smakują również z mielonymi kotletami wieprzowymi:

Najlepsze kotlety mielone: chrupiące z wierzchu, soczyste w środku

Jarzynka na ciepło

Gotowane warzywa są lżej strawne, dlatego warto po nie sięgać częściej. Oto kilka specjalnie wybranych przepisów na ciepłą jarzynkę nawiązujące polskiej kuchni domowej:

Marchewka z groszkiem zasmażana

Młoda kapusta zasamażana

Kapusta pekińska z groszkiem w stylu curry

Modra kapusta: przepis kuchni śląskiej na popularną jarzynkę

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg buraków
  • sok z połówki dużej cytryny lub łyżka octu winnego
  • 2-3 łyżki masła
  • czubata łyżka mąki
  • sól i ew. cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli chcesz sobie ułatwić życie i nie musieć dolewać wody do gotujących się buraków - możesz je owinąć folią i upiec w piekarniku. Tak przygotowane buraki zachowają nieco więcej składników odżywczych.
  • Wystudzone buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce - do wyboru masz mniejsze lub większe oczka - jeśli nie lubisz papkowatej konsystencji - wybierz oczka większe.
  • W rondelku lub na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego mąkę i zrób zasmażkę. Do zasmażki dodaj  starte buraczki. wymieszaj.
  • Dopraw buraki  sokiem z cytryny lub winnym octem, dosól - zwłaszcza jeśli były pieczone, a nie gotowane.