
Nalewka z buraków
Nalewka z buraków to zdrowie w butelce. Szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na anemię, bo wypijany regularnie kieliszeczek buraczanej nalewki szybko uzupełnia niedobór żelaza w organizmie. "Bycza krew" jak niektórzy nazywają ten specyfik, jest też bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli przygotujemy ją z miodem i cytryną. Oto przepis na nalewkę z buraków SPRWDŹ PRZEPIS

Buraki z papryką i cebulą
Buraki z papryką i cebulą to jeden z ulubionych przepisów na sałatkę buraczaną do słoika. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wędlin i pasztetów lub jarzynka do obiadu. Najlepiej przygotowywać je w niewielkich słoikach do zjedzenia na raz. Są proste w przygotowaniu, a składniki niezbędne do ich zrobienia w sezonie kosztują grosze. Oto przepis na buraki z papryką i cebulą, wg którego przygotowuje je każdej jesieni SPRAWDŻ PRZEPIS.

Buraczki z czosnkiem
Buraczki z czosnkiem na zimę to kolejna propozycja szybkiej jarzynki do codziennego obiadu. Tym razem słodki smak buraków przełamywany jest pikantnym aromatem czosnku. Sałatka prosta, tania, ale to prawdziwy skarb i antyseptyczna bomba. Podajemy prosty przepis na buraczki z czosnkiem do słoików SPRAWDŻ PRZEPIS

Buraki z musztardą
Tarte buraczki zamarynowane z musztardą są słodko-pikantne, wyraziste i aromatyczne. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo tanie. Proponuję szybki przepis na smaczne musztardowe buraczki SPRAWDŻ PRZEPIS.

Buraczki w łagodnej zalewie octowej
Buraczki marynowane w łagodnej zalewie octowej pasują do wszystkiego. Można je zetrzeć na tarce, ale wg mnie najlepsze są zamarynowane w całości niewielkie sztuki lub te większe pokrojone w niezbyt cienkie plastry. Przygotowane w ten sposób wychodzą miękkie ale przyjemnie chrupiące. Koniecznie wypróbuj przepis na buraczki, które pasują do wszystkiego SPRAWDŻ PRZEPIS.

Ikra z buraków i jabłek
Ukraińska ikra z buraków i jabłek to kolejny smaczny sposób na marynowane buraczki, które są zawsze pod ręką. To świetny dodatek do obiadu, który smakuje i na ciepło, i na zimno. Słodycz buraków przełamano tutaj winnym aromatem kwaśnych jabłek, uzyskując fantastyczny efekt. bardzo lubię tę wersję buraków w słoikach. SPRAWDŻ PRZEPIS.

Konfitura z buraków z migdałami i imbirem
Ten przepis to prawdziwa petarda. Niekonwencjonalne połączenie buraków z pikantnym imbirem i chrupiącymi, słodkawymi migdałami daje niesamowite wrażenia smakowe. Polecam na specjalne okazje, jak i na co dzień. konfitura buraczana z imbirem i migdałami robi robotę!. SPRAWDŻ PRZEPIS

Barszcz ukraiński do stoików
Barszcz ukraiński do stoików to znakomita baza do zupy. Wystarczy potem otworzyć słoik, podgrzać warzywa w bulionie i smaczna, zdrowa i rozgrzewająca zupa gotowa. Ekspresowy barszcz ukraiński poleca się na zimę. SPRAWDŻ PRZEPIS

Kiszone buraki
Kiszone buraki to chyba najzdrowsza ich forma. nie dość, że buraki same w sobie to skarbnica składników odżywczych, to proces kiszenia potęguje jeszcze ich właściwości zdrowotne. Zdrowe są nie tylko buraczki, ale również zakwas, który powstaje w trakcie procesu fermentacji. Polecam sprawdzony sposób na kiszenie buraków. SPRAWDŻ PRZEPIS

Wino z buraków
Wino z buraków jest słodkie, esencjonalne i zdrowe. Ma niesamowitą, intensywną barwę, przyjemny aromat i świetnie smakuje. Nie jest trudne, więc może je zrobić każdy. SPRAWDZ PRZEPIS