Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej. 

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

i

Autor: Shutterstock Ikra z buraków i jabłek pyszny dodatek, doskonała jarzynka
łatwy
60 min
4

Głodni buraczanych przepisów? Mamy dla Was kilka super pomysłów:

Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków

Sałatka z buraków i kapusty: do słoików na zimę

Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 1 kg przecieru pomidorowego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg papryki
  • 1 ostra papryczka
  • 20 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 200 ml oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • oraz 8-9 słoików o pojemności 0,5 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ponieważ będziemy przerabiać dużą ilość składników, należy przygotować duży garnek lub rondel o pojemności 5-7 l
  • Garnek umieścić na gazie, dodać olej, rozgrzać, a następnie dodawać kolejno:
  • Cebulę, pokrojoną na półkola, i smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Przecier pomidorowy, dusić 4-6 minut.
  • Buraki, jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego), marchew, starte na tarce.
  • Paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę.
  • Ostrą papryczkę, pozbawioną pestek i bardzo drobno posiekaną.
  • Wszystko przykryć pokrywką i dusić 1 godzinę.
  • Na koniec czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do wrzącej ikry. Wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.
  • Wrzącą ikrę przełożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywkami, odwrócić do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostudzone słoiki odwrócić i przechowywać w chłodnej piwnicy lub spiżarni.
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...