Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Ikra z buraków i jabłek pyszny dodatek, doskonała jarzynka
łatwy
60 min
4

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej. 

Głodni buraczanych przepisów? Mamy dla Was kilka super pomysłów:

Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków

Sałatka z buraków i kapusty: do słoików na zimę

Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika

Składniki

1 kg buraków

1 kg przecieru pomidorowego

1 kg kwaśnych jabłek

1 kg marchwi

1 kg papryki

1 ostra papryczka

20 ząbków czosnku

3 łyżki cukru

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu mielonego

200 ml oleju

4 łyżki soku z cytryny

oraz 8-9 słoików o pojemności 0,5 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ponieważ będziemy przerabiać dużą ilość składników, należy przygotować duży garnek lub rondel o pojemności 5-7 l

Garnek umieścić na gazie, dodać olej, rozgrzać, a następnie dodawać kolejno:

Cebulę, pokrojoną na półkola, i smażyć do lekkiego zrumienienia.

Przecier pomidorowy, dusić 4-6 minut.

Buraki, jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego), marchew, starte na tarce.

Paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę.

Ostrą papryczkę, pozbawioną pestek i bardzo drobno posiekaną.

Wszystko przykryć pokrywką i dusić 1 godzinę.

Na koniec czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do wrzącej ikry. Wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.

Wrzącą ikrę przełożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywkami, odwrócić do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostudzone słoiki odwrócić i przechowywać w chłodnej piwnicy lub spiżarni.

Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE