Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

2021-02-23
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Ikra z buraków i jabłek pyszny dodatek, doskonała jarzynka
łatwy
60 min
4

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej. 

Składniki

1 kg buraków

1 kg przecieru pomidorowego

1 kg kwaśnych jabłek

1 kg marchwi

1 kg papryki

1 ostra papryczka

20 ząbków czosnku

3 łyżki cukru

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu mielonego

200 ml oleju

4 łyżki soku z cytryny

oraz 8-9 słoików o pojemności 0,5 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ponieważ będziemy przerabiać dużą ilość składników, należy przygotować duży garnek lub rondel o pojemności 5-7 l

Garnek umieścić na gazie, dodać olej, rozgrzać, a następnie dodawać kolejno:

Cebulę, pokrojoną na półkola, i smażyć do lekkiego zrumienienia.

Przecier pomidorowy, dusić 4-6 minut.

Buraki, jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego), marchew, starte na tarce.

Paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę.

Ostrą papryczkę, pozbawioną pestek i bardzo drobno posiekaną.

Wszystko przykryć pokrywką i dusić 1 godzinę.

Na koniec czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do wrzącej ikry. Wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.

Wrzącą ikrę przełożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywkami, odwrócić do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostudzone słoiki odwrócić i przechowywać w chłodnej piwnicy lub spiżarni.

Beszamel - Buraki

Głodni buraczanych przepisów? Mamy dla Was kilka super pomysłów:

Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków

Sałatka z buraków i kapusty: do słoików na zimę

Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika