Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu
2021-02-23
15:39
Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej.
i
łatwy
60 min
4
Głodni buraczanych przepisów? Mamy dla Was kilka super pomysłów:
Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków
Sałatka z buraków i kapusty: do słoików na zimę
Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 1 kg przecieru pomidorowego
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg marchwi
- 1 kg papryki
- 1 ostra papryczka
- 20 ząbków czosnku
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 200 ml oleju
- 4 łyżki soku z cytryny
- oraz 8-9 słoików o pojemności 0,5 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ponieważ będziemy przerabiać dużą ilość składników, należy przygotować duży garnek lub rondel o pojemności 5-7 l
- Garnek umieścić na gazie, dodać olej, rozgrzać, a następnie dodawać kolejno:
- Cebulę, pokrojoną na półkola, i smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Przecier pomidorowy, dusić 4-6 minut.
- Buraki, jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego), marchew, starte na tarce.
- Paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę.
- Ostrą papryczkę, pozbawioną pestek i bardzo drobno posiekaną.
- Wszystko przykryć pokrywką i dusić 1 godzinę.
- Na koniec czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do wrzącej ikry. Wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.
- Wrzącą ikrę przełożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywkami, odwrócić do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzone słoiki odwrócić i przechowywać w chłodnej piwnicy lub spiżarni.
Beszamel - Buraki