Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu
2021-02-23
łatwy
60 min
4
Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej.
Głodni buraczanych przepisów? Mamy dla Was kilka super pomysłów:
Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków
Sałatka z buraków i kapusty: do słoików na zimę
Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 1 kg przecieru pomidorowego
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg marchwi
- 1 kg papryki
- 1 ostra papryczka
- 20 ząbków czosnku
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 200 ml oleju
- 4 łyżki soku z cytryny
- oraz 8-9 słoików o pojemności 0,5 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ponieważ będziemy przerabiać dużą ilość składników, należy przygotować duży garnek lub rondel o pojemności 5-7 l
- Garnek umieścić na gazie, dodać olej, rozgrzać, a następnie dodawać kolejno:
- Cebulę, pokrojoną na półkola, i smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Przecier pomidorowy, dusić 4-6 minut.
- Buraki, jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego), marchew, starte na tarce.
- Paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę.
- Ostrą papryczkę, pozbawioną pestek i bardzo drobno posiekaną.
- Wszystko przykryć pokrywką i dusić 1 godzinę.
- Na koniec czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do wrzącej ikry. Wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.
- Wrzącą ikrę przełożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywkami, odwrócić do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzone słoiki odwrócić i przechowywać w chłodnej piwnicy lub spiżarni.
Beszamel - Buraki