Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków [WIDEO]

Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka z buraczków ze słoika jest doskonałym uzupełnieniem posiłków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraczki na zimę do słoików to prosty pomysł na buraczki do obiadu w każdej chwili! Starte na tarce buraczki, z cebulką i czosnkiem można długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło. Ich przygotowanie też nie jest szczególnie absorbujące - najdłużej trwa gotowanie buraczków.

Składniki

  • 3 kg buraków

  • 225 ml octu

  • 150 g cukru

  • 3 cebule, pokrojone w ćwiartki

  • 3 ząbki czosnku, pokrojone na połówki

  • 1 łyżka soli

  • 3 liście laurowe

  • 7-8 ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 ziarna pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włożyć buraki do garnka, zalać wodą i gotować na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić aby ostygły.

  • W innym garnku wymieszać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Przecedzić płyn do osobnej miseczki i odstawić.

  • Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Starte buraki zalać odcedzoną zalewą, przykryć i odstawić na 12 godzin.

  • Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od góry słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut.

  • Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.

Zobacz WIDEO  z przepisem na buraczki zasmażane!

Buraczki ze słoika można podgrzać na patelni z wcześniej przygotowaną zasmażką - będą pysznym, klasycznym dodatkiem do obiadu.

tip dnia

Pasteryzacja: słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć garnek. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć słoiki ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić, aby ostygły.

Ocena: 2,5