Pasteryzacja: słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć garnek. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć słoiki ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić, aby ostygły.
Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków [WIDEO]
![Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków [WIDEO]](https://cdn27.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-617879376.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sałatka z buraczków ze słoika jest doskonałym uzupełnieniem posiłków
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Buraczki na zimę do słoików to prosty pomysł na buraczki do obiadu w każdej chwili! Starte na tarce buraczki, z cebulką i czosnkiem można długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło. Ich przygotowanie też nie jest szczególnie absorbujące - najdłużej trwa gotowanie buraczków.
Składniki
3 kg buraków
225 ml octu
150 g cukru
3 cebule, pokrojone w ćwiartki
3 ząbki czosnku, pokrojone na połówki
1 łyżka soli
3 liście laurowe
7-8 ziaren ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Włożyć buraki do garnka, zalać wodą i gotować na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
W innym garnku wymieszać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Przecedzić płyn do osobnej miseczki i odstawić.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte buraki zalać odcedzoną zalewą, przykryć i odstawić na 12 godzin.
Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od góry słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut.
Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Zobacz WIDEO z przepisem na buraczki zasmażane!
Buraczki ze słoika można podgrzać na patelni z wcześniej przygotowaną zasmażką - będą pysznym, klasycznym dodatkiem do obiadu.
